Браншът най-накрая бе чут и видян от властта. За това

...
Браншът най-накрая бе чут и видян от властта. За това
Коментари Харесай

Заведенията настояват след кризата да плащат 9% ДДС като хотелите

Браншът най-сетне бе чут и забелязан от властта. За това е удовлетворен Емил Коларов, ръководител на Сдружението на заведенията в България след срещата през вчерашния ден с премиера Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов през вчерашния ден.

Днес следва нова среща, на която от заведенията, заведенията за хранене, кафенетата и хотелите ще продължат да упорстват да понижаване на Данък добавена стойност ставката за една година на 5% като антикризисна мярка. От сектора обаче желаят по-късно ДДС-то за тях да остане на равнище от 9%, както сега е за хотелите. Също по този начин понижаване на ДДС-то да е за храните.

До този миг те не са получили позитивен и никакъв в действителност отговор от властта. " Темата постоянно предстои на дебат. За момента нямаме отговор ", съобщи Коларов в студиото на Нова телевизия и настоя, че понижението на ДДС-то ще се отрази на джоба на всички български жители.

Друго искане на сектора е да се отсрочи влизането в действие на разпоредба Н-18, до момента в който се изчистят всички противоречиви текстове. Припомняме, че такова отсрочване към този момент имаше.

По отношение на обстановката в брашна поради рецесията с ковид, Емил Коларов посочи, че заведенията и хотелите не могат да аплайват за мярката 60/40 най-много, тъй като множеството от притежателите имат данъчни отговорности. Данъците се плащали с месец - два забавяне. Затова и не дават отговор на изискванията въобще да аплайват. " Ние нямаме мазнинки, нито майбаси ", съобщи Коларов.

Браншът няма упования за непознати туристи тази година през летния сезон, по тази причина и Емил Коларов прикани българите да поддържат сектора и да изберат българската си отмора.

Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, разгласи от своя страна в студиото на БиТиВи, че над 60% от заведенията са отказали да отворят с разхлабването на ограниченията. Работи се на потенциал от 10-15%.

Димитров съобщи, че към момента няма ясни правила за държание при вероятно констатиране на ковид в хотел или заведение. Предложихме да бъде основан един вид гаранционен фонд, който да поеме този удар. Димитров предвижда, че цените на морето това лято ще отбележат лек спад и прикани българите да изберат родното Черноморие.

Иначе срещата на сектора при премиера Бойко Борисов минала в извънредно градивен разговор. На масата били сложени всички съществени стопански и финансови претенции за оцеляване на сектора. Хотелиерите, ресторантьорите и туризмът са в извънредно тежко положение и доста мъчно по-късно ще стартира възобновяване на сектора ", сподели още Атанас Димитров. Той настоя да бъде направена антикризисна стратегия, като една от точките в нея би трябвало да бъде точно диференцираното облагане на Данък добавена стойност. Това е извънредно огромен проблем при нас, посочи Димитров. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР