Бръмбарът“ на нацистите – как Хитлер измисли народната кола“ е

...
Бръмбарът“ на нацистите – как Хитлер измисли народната кола“ е
Коментари Харесай

„Бръмбарът“ на нацистите – как Хитлер измисли народната кола

„ Бръмбарът “ на нацистите – по какъв начин Хитлер измисли националната кола “ е материал на Дмитрий Окунев в gazeta.ru, преведен в Труд от Павел Павлов.

На 15 февруари 1936 година Адолф Хитлер подрежда да стартира производството на Volkswagen Beetle, „ националната кола “, която влезе в историята под името „ бръмбар “. Проектът, създаден от дизайнера Фердинанд Порше, скоро стопира, заради неналичието на финансиране. Масовото произвеждане на автомобила стартира от британците по плана на нацистите след Втората международна война. През 1972 година Beetle се трансформира в най-продаваната кола в света, изпреварвайки Ford Model T.

По времето, когато е в пандиза през 1924 година след неуспеха на “Бирения пуч “, Адолф Хитлер чете автобиографията на Хенри Форд и се пали от концепцията да прави коли и да строи пътища. Скоро след идването си на власт, през септември 1933 година, водачът на Националсоциалистическата демократична работническа партия (НСДАП) кани австрийския дизайнер Фердинанд Порше в Берлин и го моли да създаде „ на ниска цена фамилен автомобил за народа “.

Любопитното е, че единствено година преди този момент Порше прави опознавателно пътешестване до Съюз на съветските социалистически републики, посещава цех за трактори в Сталинград и получава предложение да оглави руската автомобилна промишленост. Въпреки примамливите условия дизайнерът отхвърли, като се базира на езиковата преграда, възрастта и компликациите при напредването.

При откриването на автомобилния салон в Берлин (IAA) през 1934 година Хитлер заявява, че всеки немски служащ би трябвало да има своя кола, сходно на американския си сътрудник. Преди това в Германия има по един лек автомобил на всеки 50 души. За да се придвижват, хората употребяват най-вече колела или градския превоз.

Порше и неговото дизайнерско бюро показват своята идея за „ националната кола “ по време на банкет в Хитлер. Той утвърждава плана и желае да се сътвори автомобил на стойност единствено 990 марки ($396). Тъй като частното произвеждане не може да направи коли на тази цена, райхсканцлерът подрежда на страната да се заеме с производството.

Задачата е предоставена на Работническия фронт. Така се ражда концепцията за „ националната кола “ – Volkswagen. По това време, през 1931 година, дизайнерът Йозеф Ганц създава 30 прототипа на дребни коли, единият от които се назовава Maikäfer (майски бръмбар). Но нацистите не могат да си разрешат „ националната кола “ да бъде изработен от евреин.

Според легендата самият Хитлер е скицирал лекия автомобил и е направил паралел с бръмбара: „ Достатъчно е единствено да следим природата, с цел да разберем по какъв начин би трябвало да наподобяват обтекаемите линии “. Фюрерът също по този начин афишира нужните характерности на автомобила: ограничаване на скоростта до 100 км/ч, разход на гориво – 7 литра, потенциал за 5 индивида и въздушно изстудяване.

Бюрото стартира работа в дома на Порше в Щутгарт, където двата прилежащи гаража са превърнати в работилница. Производството на главните съставни елементи е поверено на профилираните заводи, а останалото личният състав го прави на място. Карл Рабе става основен дизайнер на плана. Франц Раймшпис създава нов водоравен с въздушно изстудяване “квартет “ с противоположно ситуирани цилиндри и горни клапани. Колата задвижва задните колела, което е извънредно за това време. Двигателят е с работен размер 985 см³ и мощ 23,5 к.с. при 3000 об/мин. Каросерията е проектирана от Ервин Коменда в съдействие с математика Йозеф Микъл.

За предварителни проби са издигнати два прототипа – V1 и V2, малко различаващи се между тях.

Първите разновидности на карусерията са надалеч от външния тип на „ бръмбара “, както е прочут през днешния ден. И по този начин, фаровете не са били потопени незабавно в калниците на автомобила, а задното стъкло се появява едвам през януари 1936 година – в началото то бе сменено от железен панел с прорези. През декември 1934 година са съединени три автомобила от серия V3. Те са с най-успешните дизайнерски решения на своите прародители и са употребявани за съществени пътни проби.

На автосалона през 1935 година Хитлер споделя в своята тирада: „ Много съм удовлетворен, че изключителният дизайнер Порше, със своето бюро, реализира подобен триумф в основаването на автомобила за немския народ, първите мостри на който ще бъдат подготвени за тестване в средата на тази година “.

Няколко месеца по-късно Порше демонстрира първите екземпляри на новия автомобил. Експертите разясняват ръководството, стабилността в завоите и възприятието за сигурност. Има версия, че Хитлер персонално отхвърля първата пробна партида на колите.

Независимо от това, на 15 февруари 1936 година фюрерът афишира началото на производството на Volkswagen Beetle, „ националната кола “, влезнала в историята като „ бръмбара “.

Първата серия коли е създадена през 1937 година в завода на Daimler-Benz. Опитни водачи от транспортната работа на SS взимат присъединяване в изпитването на колите. Сумарният изпитателен пробег е 2 млн. километра. Близо до село Фалерслебен, преименувано на Волфсбург, стартира работата по построяването на най-големия авто цех в света с потенциал от 1,5 млн. транспортни средства годишно. Откриването на предприятието е осъществено в цялостно сходство с каноните на нацистката агитация.

До началото на 1938 година в плана са вложени 1,7 млн. райхсмарки. Няма обаче задоволително бюджетно финансиране. За да притегли спомагателни средства, управлението на Работническия фронт основава скица за предплата, с помощта на която всеки жител на Третия райх може да влага 5 марки в специфичната сметка всяка седмица и откакто натрупа нужните 990 марки по този метод да бъде измежду първите клиенти на слязлата от конвейера нова кола.

„ Този проект стана прочут като “Плати преди да получиш “. След като изплати 750 марки, бъдещият покупател получава номер на поръчката, която му разрешава да получи колата незабавно щом слезе от конвейера. За страдание на служащите, нито една кола не слезе от конвейера и не беше закупена през цялото битие на Третия райх. Немските служащи изплатиха десетки милиони марки, от които не им беше възобновен нито един пфенниг “, съобщи в книгата си „ Възходът и падението на Третия райх “ американският публицист Уилям Шиърър, работил в нацистка Германия през 1930-те години.

Общо 336 668 немци са трансферирали към 110 млн. райхсмарки на Берлинската банка.

По същото време интензивно се построяват и аутобаните. До май 1939 година са приключени към половината от плануваните 6900 километра пътно платно. Нацистите влагат голям агитационен смисъл в аутобаните. Създадени са плакати, брошури, пощенски картички и марки, с цел да отбележат осъществяването на този план.

Преди Втората международна война Volkswagen съумява да създаде единствено няколкостотин „ бръмбара “. До началото на войната фабриките на концерна са преоборудвани, с цел да създават артикули, по-необходими за Вермахта. Серийното сглобяване на Volkswagen стартира едвам през 1945 година под надзора на английската войска. Инженер Иван Хърст, откакто се среща с качеството на военното съоръжение, създавано от Volkswagen, стигна до извода, че „ бръмбара “ ще се радва на голяма известност отвън Германия.

Вярно е, че комисията от водещите английски производители на коли, които разгледаха автомобила, не харесаха прекомерно шумния мотор и „ грозния “ външен тип. Беше декларирано, че автомобилът няма да се хареса на болшинството и е изработен извода, че комерсиалното произвеждане е нерентабилно. Но предприемачите доста неприятно сбъркаха. Благодарение на рекламната акция под лозунга „ Не мисли доста “ „ бръмбара “ завоюва сърцата на милиони водачи по целия свят и производството се усили фрапантно.

През 1960-те години „ бръмбара “ се трансформира в най-продаваната задгранична кола в Съединени американски щати. Произведен е в разнообразни модификации, да вземем за пример с мек кабриолет, той също е в основата на доста други модели. През 1972 година броят на продадените коли надвишава 15 млн. и по този индикатор „ бръмбара “ изпреварва Ford Model T. Последната кола, идентична на тази, създадена през 1945 година, слиза от конвейра в Мексико през 2003 година със сериен номер 21 529 464. А през 2018 година Volkswagen разгласи окончателното преустановяване на производството на именития „ бръмбар “.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР