Бойци на ВагнерБойците на групировката Вагнер“ се превърнаха в основната

...
Бойци на ВагнерБойците на групировката Вагнер“ се превърнаха в основната
Коментари Харесай

Украински доклад разкрива какво представляват бруталните тактики на „Вагнер“

Бойци на " Вагнер "
Бойците на групировката „ Вагнер “ се трансфораха в главната бойна единица на съветската атака в Източна Украйна. Но документ на украинското военно разузнаване, получен от CNN, демонстрира тъкмо какъв брой ефикасни са били те във военните дейности към град Бахмут и какъв брой мъчно е да се изправиш против тях.

„ Вагнер “ е частна военна формация, ръководена от олигарха Евгений Пригожин, който е доста деятелен на фронтовата линия през последните седмици. Той постоянно бърза да си приписва заслуги за съветския прогрес. Припомняме, че бойците на „ Вагнер “ участваха интензивно в завладяването на град Соледар, на няколко благи североизточно от Бахмут, и регионите към града.

Украинският отчет, с дата декември 2022 година заключава, че „ Вагнер “ съставлява неповторима опасност от близко, даже когато понася жертви.

„ Смъртта на хиляди бойци от „ Вагнер “ няма значение за съветското общество “, се споделя в отчета. „ Щурмовите групи не се отдръпват без команда… Неразрешеното евакуиране на екип, или без да има ранени, се санкционира с екзекуция на място. “

Прихванати телефонни диалози, получени от източник от украинското разузнаване и споделени със CNN, демонстрират безпощадно отношение на бойното поле. В един от тях се чува боец да приказва за различен боец, който се е опитал да се съобщи на украинците.

„ Вагнеристите го хванаха и му отрязаха шибаните топки “, споделя той. CNN не може без значение да ревизира достоверността на позвъняването, за което се твърди, че се е състояло през ноември.

Ранените бойци на „ Вагнер “ постоянно остават на бойното поле с часове, настояват украинците.

„ Щурмовата пехота няма право сама да изнася ранените от бойното поле, защото главната им задача е да продължат щурма до реализиране на задачата. Ако офанзивата е несполучлива, отстъплението е позволено, само че единствено през нощта “

Въпреки бруталното равнодушие към жертвите, демонстрирано и от самия Пригожин, украинският разбор твърди, че тактиката на „ Вагнер “ „ е единствената ефикасна тактичност за зле подготвените мобилизирани войски, които съставляват по-голямата част от съветските сухопътни сили “.

Това допуска, че съветската войска може даже да се опита да приспособява техните способи. Подобни опити биха били забележителна смяна в държанието на съветската войска, която разчита най-вече на по-големи, механизирани елементи. Твърди се, че даже някои от мобилизираните бойци обмислят да преминат към „ Вагнер “.
Методът на „ Вагнер “
Според отчетът, „ Вагнер “ разпределя своите сили в мобилни групи от към дузина или по-малко души, които употребяват гранатомети (RPG) и разследваща информация от дронове в действително време. Докладът разказва тези особености като „ основни детайли “.

Друг инструмент, с който разполагат бойците на „ Вагнер “, е потреблението на информационно съоръжение, създадено от „ Моторола “, макар, че от компанията настояват, че са спрели всички продажби в Русия.

Според украински чиновници, десетки хиляди пандизчии, които са вербувани от „ Вагнер “, постоянно образуват първата линия при нахлуване и дават най-вече жертви – до 80%. Следват по-опитни бойци с термовизионна техника и съоръжение за нощно виждане.

За украинците тяхното лично въздушно разузнаване с дронове е от решаващо значение, с цел да предотвратяват офанзиви. Документът споделя за случай през декември, при който дрон вижда настъпваща група от „ Вагнер “, позволявайки на украинската защита да я отстрани, преди нейните войски да съумеят да стрелят.

Ако силите на „ Вагнер “ съумеят да заемат позиция, артилерийската поддръжка им разрешава да копаят лисичи дупки и да се прегрупират. Но тези лисичи дупки са мощно уязвими при нахлуване навън. И още веднъж, съгласно украинците, постоянно липсва съгласуваност сред Вагнер и съветската войска.

Пригожин неведнъж е казвал, че неговите бойци са виновни за завладяването на град Соледар и околните селища през миналата седмица. Това са първите съветски военни триумфи от месеци насам.

„ Никакви други елементи с изключение на оперативни чиновници на ЧВК „ Вагнер “ не са взели участие в щурма на Соледар “, твърди той.
Представянето на триумфите на „ Вагнер “ е пътят на Пригожин към повече запаси.
Те играят значима роля в борбата му с съветската военна конструкция, която той постоянно подлага на критика като некадърна и корумпирана.

Според английското разузнаване началник-щабът на съветската войска Валери Герасимов почнал с опити за възстановяване на дисциплината. Пригожин му отговори, че „ войната е времето на дейните и смелите, а не на безпрепятствено избръснатите “ (по мотив носенето на бради измежду членовете на групировката).

Герасимов беше назначен за основен пълководец на така наречен „ специфична военна интервенция “ на Русия в Украйна по-рано този месец на фона на възходящите рецензии за неуверения й прогрес.

Докато съветското министерство на защитата не стартира да се показва по-добре, Пригожин ще желае от ден на ден запаси за „ Вагнер “. Но групата наподобява получава оръжия и по други способи. Според американски чиновници, „ Вагнер “ са получили доставка на оръжие от Северна Корея.
 Евгений Пригожин Евгений Пригожин. Снимка: АП/БТАНовият Распутин
На Пригожин не му липсват упоритости. Докато бе в Соледар предходната седмица, той съобщи, че „ Вагнер “ евентуално е „ най-опитната войска в света през днешния ден “. Той твърди, че нейните сили към този момент разполагат с ракетни системи, лична противовъздушна защита и артилерия.

Пригожин направи тънко съпоставяне сред „ Вагнер “ и твърдостта на съветската войска като сподели, че „ всеки, който е на земята, се слуша. Командирите се съветват с бойците, а управлението на ЧВК (частна военна компания) се съветва с командирите.

„ Ето за какво ЧВК „ Вагнер “ продължи напред и ще продължи да се движи напред “, споделя той

Преди два месеца Андрей Колесников, старши помощник във Фондацията за интернационален мир Карнеги, оприличи възходящото въздействие на Пригожин с това на Григорий Распутин в двора на цар Николай II.

Путин се нуждае от военна успеваемост непременно. В Пригожин има негативна дяволска харизма. В прочут смисъл тази харизма може да се конкурира с тази на Путин. Сега Путин се нуждае от него в това си качество, в тази форма “, сподели Колесников.

Пригожин наподобява е бил заинтересован от сравнението с Распутин, мистична фигура, в съветския царски двор, който е лекувал царския наследник от хемофилия (болест на кръвта, при която е нарушено кръвосъсирването). Но в мненията оповестени от неговата компания Concord, той дава отговор в характерен за него жанр:

„ За страдание не спирам кръвотечения. Окървавявам враговете на родината ни. И не посредством заклинания, а посредством пряк контакт с тях. ”

Текстът е оповестен в CNN, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР