Бойко Борисов се обиди на коалиционните си партньори, че с

...
Бойко Борисов се обиди на коалиционните си партньори, че с
Коментари Харесай

Напрежението в управляващата коалиция продължава

Бойко Борисов се обиди на съдружните си сътрудници, че с техните гласове в Народното събрание Българска социалистическа партия прокара решение за чуването на премиера на тол таксите

© Юлия Лазарова Ден откакто ГЕРБ и " Обединени патриоти " изясняваха връзките си на двучасов съдружен съвет, след който вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов съобщи, че нещата по този начин повече не могат да не престават, играта на нерви сред двете обединения продължи и в четвъртък.

С гласовете на депутатите от " Обединените патриоти " Българска социалистическа партия съумя да прокара в Народното събрание предлагането си за чуване на премиера Бойко Борисов за тол таксите. Той пък се обиди и упрекна по-малкия си съдружен сътрудник, че са " влезнали в добра съгласуваност с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това стана след взаимното съвещание на Министерски съвет с гръцките им сътрудници в Александруполис и в наличието на Каракачанов, с което изясняването на връзките сред съдружните сътрудници продължи пред микрофоните на публицистите.

Причините за следващия трус

В мотив за обтягането на връзките сред ГЕРБ и " Обединените патриоти " се трансфораха две събития от последните няколко дни предишният петък след сделка с Движение за права и свободи ГЕРБ съумя да прокара и двете си кандидатури за зам.-председател и член на Комисията за контролиране на известията (КРС) против поддръжка за претендента на Доган за регулаторния орган. в понеделник чиновници на пловдивската Икономическа полиция дружно с маскирани и тежко въоръжени техни сътрудници от други звена на Министерство на вътрешните работи нахлуха в централата на басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " в Пловдив и изведоха с белезници шефа на организацията инж. Цветелина Кънева, назначена на поста от Вътрешна македонска революционна организация. Показният арест провокира острата реакция на министъра на околната среда Емил Димитров - Ревизоро, който съобщи пред Българска национална телевизия: " Ами отлично на Икономическа полиция, отлично, че там имаше въоръжени мъже, допускам, че тази жена с химикалката е могла да простреля някой или да бъде терорист ". Димитров се оплака, че този метод на силовите органи провокира боязън измежду чиновниците в районните звена на екологичното министерство - басейновите дирекции и РИОСВ-ата и загатна, че е подготвен да подаде оставка. След съвещанието на съдружния съвет пък Красимир Каракачанов съобщи, че нещата не могат да не престават повече по този начин и " всяко самообладание си има край ". " Един ластик като се опъва, опъва и се къса най-после ", сподели той пред " 24 часа ". Арестът на Кънева е третият от поредност показни арести на представители на Вътрешна македонска революционна организация в изпълнителната власт. Първо някогашният ръководител на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев престоя в ареста осем месеца по обвиняване, че е вземал подкупи, а сега там е някогашният министър на околната среда Нено Димов.

Борисов: Разпоредих на Дариткова...

Въпреки извършения съдружен съвет във вторник явно връзките по време на срещата не са били до дъно изяснени, тъй като напрежението продължи и в сряда, откакто с гласовете на " Патриотите " Народното събрание взе решение да привика премиера Борисов в Народното събрание в четвъртък за пояснение на проблемите с тол таксите. Това стана по предложение на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Направи усещане, че при първото гласоподаване на предлагането то беше отхвърлено като от страна на " Обединените патриоти " са дали своят вот единствено трима депутати. При поисканото от Нинова наново гласоподаване обаче са го подкрепили 11 народни представители от по-малкия съдружен сътрудник.

Подразнен от това Борисов упрекна " Обединените патриоти " в колаборация с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. " С риск сътрудниците...ама те доста обичат да приказват...ДПС и патриотите влязоха в добра съгласуваност с Българска социалистическа партия. Аз не се занимавам с тол такси, само че ме викат да ме питат ", съобщи пред публицисти Борисов след взаимното съвещание на българското и гръцкото държавни управления в Александруполис в наличието на Каракачанов.

Вицепремиерът му опонира като му напомни гласуването за членове на КРС. " Г-н министър председател, те предходната седмица нашите хора в Народното събрание евентуално са научили по какъв начин и ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподаваха дружно ", сподели Каракачанов.

Борисов се оправда, че не е осведомен за акциите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. " Разбрали сме се преди месеци професионалното управление на Министерство на вътрешните работи си работи директно с наблюдаващите прокурори и не е моя работа да знам, не е моя работа да знам и не желая да знам ", отговори Борисов. И съобщи, че е останал сюрпризиран от гласуването на депутатите от " Обединените патриоти " в Народното събрание, тъй като след съвещанието на съдружния съвет " се разделили прелестно ".

" Вчера споделих ли ви че ще върна в Народното събрание, ще упорствам да прегласуват решението за КРС и на мястото на единия от ГЕРБ да сложат индивида на патриотите. Това взехме решение ли го през вчерашния ден? Станала е неточност. Бях тогава в Брюксел, поех ангажимент пред вас, пред вас разпоредих на Дариткова да седнат и намерят метод ", продължи Борисов.

Единственият метод обаче да бъде заменен определен от Народното събрание член на КРС е той да подаде оставка. Още повече, че имената на новите членове на регулаторния орган бяха към този момент оповестени в Държавен вестник във вторник. За зам.-председател на КРС от ГЕРБ беше определена Кристина Хитрова, а за член - Ана Хаджиева.

Според депутати от ГЕРБ зад кандидатурата на Хаджиева, която беше дълги години член на Съвета за електронни медии стои Вежди Рашидов. Парадоксалното е, че при внасянето на кандидатурата й от ГЕРБ в Народното събрание, тя е подписана и от водача на НФСБ Валери Симеонов и от съпредседателя на парламентарната група на " Обединените патриоти " Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация. Според депутати от дребната коалиция обаче те са били подведени от ГЕРБ, тъй като " обещанието " на управлението на групата на групировката на Борисов било единствено една от двете да бъде определена.

Ластикът като метафора за връзките ГЕРБ - " Обединени патриоти "

Каракачанов дефинира изявлението си за " ластика, който се опъва и може да се скъса " като метафора. Той се опита да тушира напрежението като изясни, че през по-голямата част от съвещанието на съдружния съвет сътрудниците са обсъждали политиката си до края на мандата. " Това, което се разбрахме на съдружния съвет са доста по-важни неща ", сподели Каракачанов. " Да, но с тоя ластик - нито за пенсиите се чу. Три четвърти от времето правихме сметки...излезна най-после ластика ", прекъсна го Борисов. " Нали се разбрахме да не го споделяме занапред. ", отговори Каракачанов.

В изясняването на връзките сред ръководещите се намеси и основният прокурор Иван Гешев. " Чух, че танкове би трябвало да дойдат, само че не зная, за жалост, дали тези бойни машини работят ", сподели Гешев. Заплашителните му думи са в отговор на рецензиите на Каракачанов за акциите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата против представителите на Вътрешна македонска революционна организация във властта. " Това е безумство. Какви са тези акции от Цветаново време да пращат качулки с автомати против жена с химикалка. Ми идващия път да пратя специфичните сили с танковете. ", съобщи вицепремиерът.

Ще се стигне ли до раздор

Въпреки трусовете в редиците на ръководещите обаче до раздор надали ще се стигне. Макар че разкритикува акциите на прокуратурата, депутатът от Вътрешна македонска революционна организация и учредителен секретар на партията Юлиан Ангелов сподели в сряда в Народното събрание, че ще изоставен властта единствено, в случай че видят, че " с избрани дейности и решения са застрашени националната сигурност и националните ползи на страната ". " За момента не сме видели такива дейности от страна на ГЕРБ ", сподели Ангелов.

" Винаги сме имали динамични взаимоотношения, само че проблемите се вземат решение в придвижване и е значимо да съблюдаваме съдружната стратегия и съглашение, които не са променяни ", разяснява ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР