botanical-garden-margarita Тропически рай в градината на вечното лято е създал

...
botanical-garden-margarita Тропически рай в градината на вечното лято е създал
Коментари Харесай

Тропически рай в градината на вечното лято създаде млад мъж край Варна

 botanical-garden-margarita Тропически парадайс в градината на безконечното лято е основал 33-годишният Иван Иванов  край Варна, научи Varna24.bg .

Градинарят с 20-годишен опит, е кръстил ботаническата си градина, която се намира в село Гроздьово област Варна, " Маргарита ". Тя се намира на 30 км. oт морето, разполага с сбирка от растения с преходно-средиземноморски, субтропичен и екваториален генезис.

Ботаническа градина " Маргарита " събира на едно място растения от шест континента, като максимален брой са от Средиземноморието и южните елементи на умерения климатичен пояс.

Името си " Маргарита " носи от огромна група цветя, дървета, шубраци и кактуси по целия свят. Най-ярките и красиви растителни типове в света носят това име. В  градината има няколко вариации и типове с това име. Разположена е на северозападен терасиран рид, разграничена е на браншове които обособяват в групи присъщи растения от избрана географска зона или ландшафт. Начина на асортимент при засаждането е определен по този начин, че растенията се приближават изцяло към живот сходен като в тяхната естествена естествена среда. Растения са изписани с латинските им имена, най-широко употребяваните български наименования, страната на генезис и безспорните минимални температури на измръзване през зимата.

Някои от растенията в сбирките са аклиматизирани отчасти, в изискванията на малко по леден климат спрямо техния естествен. Всички растения се отглеждат навън, непосредствено в почвата. Само някои типове от екваториален генезис през студения интервал на годината се прибират в специфични зимни градини. Подбрани са извънредно редки растения и сортове, с допустимо най-голяма студоустойчивост.

Градината разполага с места за отдих, успокоение и тишина заобиколена от екзотична растителност. Градината е отворена 1 април до 15 ноември, ежедневно отворени порти към неотслабващ мирис на тропическа зеленина и ароматни цветове. За всички запалени обожатели и нетърпеливи туристи, при предварителна спогодба градина отваря когато и да е на годината.

Първият положен камък в градината е към 1999г. Тя е ситуирана в непосредствена непосредственост до дъбова гора. Изградена е на северозападен рид със относително огромен надолнище, който през днешния ден е терасиран. Малко преди този момент хълма съставлява пуста и стръмна поляна. Всяка тераса е ситуирана амфитеатрално, укрепена с редени каменни зидове. При построяването на каменните стени и терасирането на хълма е употребен напълно човешки труд, без никаква строителна техника и машини.В края на януари и началото на февруари 2012г., съвсем месец с негативни температури и безспорен най-малко от -17С, умират изцяло съвсем 80% от растенията. През този интервал са маркирани дни с оптималната дневна температура от -9С. Земята замръзва на огромна дълбочина. Най-големи провали са нанесени на субтропичните палми и цитрусовите растения. Бавно и поетапно, градината възстановява своето великолепие с нов и по хубав интериор през днешния ден.

През 2011 година стартира   построяването на единствената функционираща през днешния ден в цяла България траншея за развъждане на цитрусови растения навън. За задачата хълмът от северен е изкопан и извърнат с лице на юг. Северната стена съставлява неестествен почвен насип. Каменна траншея с вкопани стени. Дължина към 20 метра и височина на стените към 1,5 метра. Изградена е с плочи за по огромна хубост в древен жанр. Процеса с реденето на плочи е доста трудоемък, целия развой е осъществяван ръчно заради компликацията на терена. Изградена е в интервал от четири години. Поради това че траншеята е вкопана в земята през зимата благодарение на леко найлоново покритие на тавана, растенията презимуват при минимални температури не по ниски от +5 градуса по време на най-студените нощи, без никакво в допълнение отопление.

В сбирката са събрани растения и сортове от съвсем всички ядливи цитруси (лимон, лайм, портокал, мандарина, грейпфрут, помело, каломондин, цитрон и др.) 

Kолекцията от кактуси и сукулентни растения обхваща две огромни групи от кактуси и сукуленти,около 60 разновидности. Едната част презимуват непосредствено на вън при изискванията на Българска зима без никаква зимна отбрана, някои северноамерикански типове понасят студове до -40С. В Колекцията особено място заемат представителите на родовете на Агавето, Юката Стапелия, Дебелеца и едро размерните мексикански кактуси.

Колекцията палми има към 25  палми, от 20 типа  представители на субекваториалната, тропична и субтропична климатична зона. Емблеми за градината са палмите от типа Бутия капитата, Вашингтония, Брахея, Хамеропс, Финикова палма.

Колекцията от субтропични плодни дървета е една от най старите и дълго събирани сбирки. Ценни представители са: Смокиня (Поморийска 24, Далматинска, Мичуринска 10, Брънсуик, Созопол 20 и други

Най-голямата и цялостна група растения принадлежи на сбирката от маквиси и псевдомаквиси. 90% от растенията са със вечнозелен генезис. Незабравима хубост през всички сезони.

Не инцидентно стопанинът на неповторимата градина я назовава " Зелена градина или градина на безконечното слънце ". Най-голям брой представители има растенията на средиземноморските гори (маквиси) и горите в най-южната част на умерения климатичен пояс(псевдомаквиси). Там могат да бъдат открити няколко типа олеандри, евонимуси, корков дъб, филирея, калина, остър залист, фотиния, будлея, розмарин, юдино дърво и доста други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР