Боряна Димитрова първо става доктор на науките по икономика от

...
Боряна Димитрова първо става доктор на науките по икономика от
Коментари Харесай

Подкаст: Д-р Боряна Димитрова: За една холивудска усмивка

Боряна Димитрова първо става лекар на науките по стопанска система от Бостънския лицей (Boston College). След години кариера в бизнеса обаче ѝ липсва задоволеност от корпоративния свят и взема решение да направи внезапен завой, движена от желанието да е по-полезна и за другите. На 36 години се връща в учебно заведение и 6 години по-късно става още веднъж лекар - този път по стоматология и ортодонтия, от University of Pennsylvania, едно от топ-5 учебните заведения в Съединени американски щати за тази компетентност.

" Наскоро имах пациент, който ми сподели, че съгласно него човек не може да си откри добре платена работа тук, в случай че зъбите му не са добре подредени. "

С Боряна си приказваме за съвършената усмивка, такава каквато я " създават " от другата страна на океана, в Съединени американски щати. Говорим си за 1939 година, Магьосникът от Оз и Джуди Гарланд, с която в действителност стартира манията на американците към бели и съвършено подредени зъби, както и за въздействието на обществените медии при избора на пациенти да подхващат съответно лекуване. Обсъждаме типичния профил на пациента в ортодонтски кабинет и изключенията - като да вземем за пример една 82-годишна дама, която взема решение да изправи зъбите си, с цел да е сигурна, че те ще бъдат в нейната уста в положително положение през останалите години от живота ѝ.
Your browser does not support the audio element.
" Бих споделила, че не се вписвах въобще... "
Реклама
Докато учи ортодонтия, Боряна се оказва малцинство - с изключение на, че е на 36 години, в клас със междинна възраст 22 години, тя е и бяла жена в клас, където 80% от студентите са от азиатски генезис. Оказва се, че конкуренцията в професионалните учебни заведения в Съединени американски щати се дължи най-вече на население от Южна Корея, Китай и Индия, деца на първо потомство имигранти, които получават голям напън да имат специалности, които в очите на родителите са влиятелни, добре заплатени и така нататък Контрастът с бялото население и методът, по който това население възпитава децата си в последните години, е очевиден и Боряна го вижда всекидневно с очите си на ортодонтския стол.

" Стоматологията е една от редките специалности в Съединени американски щати, където човек може да има относително порядъчен метод на живот, в случай че избере да работи по-малко. "

" По-малко " действително обаче значи 10-часов работен ден, 5 или 6 дни в седмицата, а всеки ден ортодонтът вижда сред 40 и 90 (!) пациента, според от клиниката, в която преглежда. Как на практика е допустимо това - чуйте в диалога ни.

" Беше ясно, че няма да има съвсем никаква финансова възвращаемост върху моя останал професионален живот, само че бях задоволително стимулирана, с цел да го направя. "
Реклама
И тъй като в България имаме навика да съпоставяме приходи сред разнообразни страни, без да разбираме разходната част на уравнението, аз я разхождам из другата страна на монетата - какъв брой коства образованието на зъболекар в Америка. Грубата сметка ни води на над 1 млн. $, които средно-статистическият студент финансира със заеми, които изплаща цялостен живот.

" С годините, с появяването на децата и в този момент със започването на тяхното обучение виждам нещата по един доста по-различен метод. "

Боряна се озовава за първи път в Съединени американски щати през 1994 година и сякаш отива единствено за една година, а съвсем 30 години по-късно, към момента е там. Животът и в Америка се случва по североизточното крайбрежие - живяла е в Бостън, Филаделфия и Ню Йорк, а към днешна дата живее и работи в щата Ню Йорк. Освен, че вършим виртуална разходка по източното крайбрежие, си приказваме и за измененията, които Боряна вижда в страната от 1994 година насам.

" Нашите български баби са полезност, която не съществува съгласно мен на друго място. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР