Величка Христова е частен банкер по професия и вече почти

...
Величка Христова е частен банкер по професия и вече почти
Коментари Харесай

Подкаст | Банкерът Величка Христова: Основното е да видиш човечността в човека, вместо да съдиш по положението му

Величка Христова е частен банкер по специалност и към този момент съвсем 20 години живее във Виена, откъдето поучава състоятелни хора от Централна и Източна Европа по какъв начин да ръководят парите си (и не само). Освен в България, е живяла в Унгария и Щатите (където обаче бързо схваща, че не е нейното място и че би трябвало да се върне още веднъж в Европа, с цел да е по-близо и до България), както и във Франция.
Знанието никой не може да ти го вземе, да ти го открадне.
" 1001 дипломи " е фамилната смешка по отношение на навика на Величка да се връща към учебниците. Възпитаник на езиковата гимназия в Пловдив, приключва Американския Университет в Благоевград с две степени - бизнес и история. Със стипендия от " Отворено общество " се озовава в Централно Европейския университет, където прави магистърска степен по история, а дипломната ѝ работа е за фашизмът и по-скоро неналичието му от картата на Централна Европа в един различен стадий от историческото ни развиване. През 2003 година прави MBA в INSEAD, Франция, само че вярна на максимата, че човек се учи до момента в който е жив, единствено преди година се дипломира и като магистър по Обща логика на психиката от Софийски университет.
Според мен е значимо човек да знае от кое място е тръгнал, с цел да може да разбере накъде отива.
Говорим си за специалността частен банкер, за случайностите в живота, които отварят порти, за изгодата от диалози с таксиметрови водачи и пътуването на дълги дистанции с рейс. За рецесията, инфлацията и невъзможността на вложителите да " бият " пазара.
Your browser does not support the audio element.
Говорим за общото сред най-бедните, даже бездомни хора и най-богатите в света. В един миг намираме пресечната точка сред проучването на историята, логиката на психиката и приложението им от един частен банкер. Историята е доста комфортно да бъде забравена в всекидневието, просто тъй като хората постоянно са улисани в своите грижи и проблеми.
Реклама На времето фамилията е било най-силната единица, хората са живеели дружно. Днес, фамилните компании събират в себе си и историята, събират и бъдещето, събират и логиката на психиката, събират и бизнеса.
Инай-бледото мастило е по-добро и от най-силната памет .

Моментът е подобен, че няма по какъв начин човек, говорейки за фамилен бизнес и онаследяване, да не направи паралел с кралското семейство на Англия. Говорим за пътя в развиването на един фамилен бизнес: от първичната стъпка да дефинира полезности като семейство и аргументите да сме дружно в бизнеса, през основаване фамилна конституция, разпоредбите за другарство дружно, в това число и разрешаването на разногласия, до традициите, които ще държат фамилията сплотено през годините (и вековете).
България 2050: Ако бъдем същински, се трансформира всичко за по-добро, мисля аз.
България я виждам такава каквато е. Аз я обичам, аз пребивавам в моето схващане в България, макар че съм толкоз години отвън България. И аз я обичам такава каквато е и считам, че всеки един от нас, малко или доста, приказвам с хора, които са в България, вършим всичко каквото можем, с цел да създадем България да бъде по-добра, като ние самите сме по-добри. С общуването си с хората, с отношението си един към различен, и с човечността си. Да бъдем същински.

НЕУМОРИМИТЕ е подкаст на Милена Иванова, основан в партньорство с " Капитал ": една фантазия за това, какво може да сме ние, каква може да е България посредством и заради нас. НЕУМОРИМИТЕ е подкаст, в който ще чуете истории - през диалози с най-обикновени българи, пръснати по целия свят - прескочили безчет трудности по пътя си, съумели и успяващи. През споделените истории НЕУМОРИМИТЕ е един роман за България - такава, каквато е, и такава, каквато може да е. Защото всички ние сме България, без значение къде сме.
Реклама За Милена Иванова, основател на НЕУМОРИМИТЕ: Бивш капиталов банкер, живяла и работила в седем страни, с домакински адрес в един или различен миг, за по-дълго или по-кратко в Съединени американски щати, Полша, Франция, Австрия, Англия, Казахстан и Русия, както и в България. Борави със седем езика. Предприемач и клиничен ароматерапевт, с много по-широки ползи към днешна дата, в портфейл от разнообразни действия - от ръководство на вложения, през работа за бордове до ръководството на дребен стартъп в света на ароматерапията и поддръжка на фамилния бизнес. Никога не се е смятала за бежанец, а за един професионален бродяга в години, в които този термин още не е на мода. Завършила MBA в INSEAD - Франция, през 2003 година, като през 2018 година получава подготовка още веднъж там и като сертифициран самостоятелен шеф. Председател на борда на съветниците на " Нетерра " в България.
Целия диалог може да прочетете тук:
Отново сме дружно. Гостенката ми през днешния ден се споделя Величка Христова. Представям я непосредствено - тя е още една моя колежка от годините ми в INSEAD, учили сме дружно. Та има феномен там на няколко равнища, тъй като бяхме 7 дами, тъй като и Величка, и аз сме във финансите, а това статистически видяно, е не толкоз постоянно срещано събитие. И ето 20 години по-късно Величка още е там, аз предадох щафетата. Но - Величка е в действителност частен банкер и от съвсем 20 години поучава да кажем богатите хора по какъв начин да ръководят освен парите, само че и активите си. Така че през днешния ден ще си приказваме за ръководство на активи, ще си приказваме за благосъстояния, само че в действителност най-интересната за мен тематика е един персонален интерес на Величка, който, несъмнено, има общо с професионалния ѝ път. Ще си приказваме много за фамилния бизнес, което е тематика, която мен ме вълнува. Както на персонално равнище, по този начин и на равнище фамилният бизнес в България. Величка не практикува това в България, само че може би ще има какво да ни каже. Така че спирам с уводите, добре пристигнала, благодаря, че одобри поканата, и в случай че може да стартираме с твое показване, от кое място си тръгнала, къде си живяла, сега с във Виена. Ето, давам ти думата, онемявам.
Във Виена - ще стане скоро 20 години. Което няма да не помни като пристигнах беше, безусловно едно от първите неща, които направих, беше да си подбера компания, която мести хора, знаейки че след макс 3 години аз още веднъж ще се местя. И, несъмнено, имах такива компании. Но, ето, както се вижда, не ми се наложи да ги употребявам.

Иначе аз съм тръгнала от Пловдив, един от най-красивите български градове, дружно с Търново, несъмнено. Завършила съм британската гимназия, по-късно Американския университет в Благоеврград. Там приключих с две специалности - история и бизнес. Историята беше доста забавна моя втора компетентност, тъй като по бизнес постоянно имаше, местата които бяха за избраните курсове постоянно бяха заети, до момента в който по история постоянно имаше места в курсовете и аз всимах курсове по история, чакайки да се освободи място за курса по бизнес. И мисля, че в 3 или 4 курси ми споделиха, че съм си покрила норматива за бизнес администрация, само че в случай че взема и тези два курса, към този момент забравих кои, ще завърша и със втора компетентност история, тъй че аз всъщост имам 2 страни от моята
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР