Боршош и Костадин Ангелов се връщат като министри? Хиперактивният в

...
Боршош и Костадин Ангелов се връщат като министри? Хиперактивният в
Коментари Харесай

Боршош и Костадин Ангелов се връщат като министри?: Ето кои изхвърчат от постовете

Боршош и Костадин Ангелов се връщат като министри? Хиперактивният в последните месеци ексминистър Костадин Ангелов евентуално ще се завърне триумфално на поста здравен министър. И ще смени Христо Хинков, който е един от сигурните фрагменти, които ще си тръгнат при ротацията. Това споделят осведомени с бъдещите рокади. Въпреки че Мария Габриел мълчи и отхвърля да загатва каквито и да е имена, някои кандидат-министри се спрягат интензивно от политиците.

Твърди се, че Мирослав Боршош също съвсем несъмнено влиза в кабинета Габриел като културен министър, като размени Кръстю Кръстев.

Говори се, че с креслото ще се раздели и министърът на спорта Димитър Илиев. Най-вероятно навън ще е и противоречивата Зарица Динкова (миинстър на туризма). Както и социялният министър Иванка Шалапатова.

Що се отнася до Кръстю Кръстев, той е един от най-атакувините и мнозина го упрекват, че не е приключил съвсем нищо по време на министерстването си. Бившият шеф на Пловдивския спектакъл не надигна глас за рекордно ниския бюджет за просвета при актуализацията предишното лято. Културни дейци го упрекват, че не ги е защитил по никакъв метод. И са безапелационни, че не могат да го одобряват за министър. Заради това и ГЕРБ считат да го сменят след ротацията. А техният претендент Мирослав Боршош е уважавано име в тези среди и се чака да бъде добре признат.

ГЕРБ към момента не споделят любимеца си за Министерството на спорта. Ясно е единствено, че няма да е Красен Кралев, който се цели в шефското кресло на БФС.

Как ще стане ротацията

Идеята е кабинетът „ Денков ” да подаде оставка. Като до метод за предаване на щафетата се стигна, откакто ПП-ДБ отхвърлиха да поддържат кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС и партията на Борисов се съгласи да поддържа така наречен „ Добри сили ”. Вероятно в този момент настройката е, че те – Държавна сигурност – ще последват образеца им.

После президентът би трябвало да връчи мандата на ГЕРБ като първата политическа мощ. Която би трябвало да предложи състав на Министерския съвет за гласоподаване от Народното събрание. Разбира се, съществува и опцията това да не бъде признато. Което значи, че мандатът отново ще получат ДБ/ПП. Но все още няма индикации да вървим към този сюжет.

ГЕРБ държаха на по-улеснен метод посредством подписването на документ, касаещ общото ръководство, само че Политическа партия и Демократична България се дърпаха от подобен „ брак по сметка ”. Въпросът с чий мандат ще се реализира ротацията също е измежду постоянно задаваните. Преди броени дни ръководителят на Народното събрание Росен Желязков съобщи, че идващото държавно управление ще бъде с мандата на ГЕРБ. А в случай че това не се случи, няма да има и ротация.

От своя страна Христо Иванов от Демократична България се измъкна, че няма уречен прецизен метод, нито е казано, че наложително новото държавно управление би трябвало да е с мандат на ГЕРБ. По думите му занапред предстоят не просто диалози, а договаряния.

В идващите седмици се чака всички въпроси да бъдат изчистени. И да бъде конкретизирано дефинитивно по какъв начин ще стане предаването на властта. Макар и посочените изказвания (на Желязков и Иванов) да пораждат някои подозрения, въпреки всичко, най-малко на този стадий на връзки в сглобката, не се чака да се стигне до непредвидени обстановки.

Източник – Лупа

Още вести четете в секция България

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР