Борите се да заспите в края на деня? Ако сте

...
Борите се да заспите в края на деня? Ако сте
Коментари Харесай

Най-добрите и най-лошите храни за сън

Борите се да заспите в края на деня? Ако сте пробвали всяко средство за сън и към момента не можете да заспите, това може да се дължи на обстоятелството, че ядете неверните храни преди лягане. Като извършите елементарен преход към избрани храни и питиета, можете да се насладите на първокласен сън без никакво лутане. Най-добрите препоръки, свързани с храненето преди лягане, включват:Избягвайте да ядете късно вечер, защото тялото ви ще преобразува храната в сила.Обърнете внимание на контрола на порциите, защото огромните порции могат да нарушат храносмилането.Избягвайте стимуланти като захари или кофеин, защото те ще ви държат будни през нощта.Яжте нещо преди тялото ви да стартира да се отпуска. Лягането на празен корем понижава равнищата на кръвната захар и пречи на способността на тялото да спи добре.Вижте по какъв начин можете да подобрите циркадния си темп с най-хубавите и най-лошите храни за сън!Пет най-лоши храни за сън
Старата сентенция „ ти си това, което ядеш “ е позната, само че знаехте ли, че това, което ядете, също може да повлияе на качеството на съня ви? За да сте сигурни, че ядете верните неща преди лягане, пробвайте се да държите на разстояние следните храни:
1. Шоколад
Високите равнища на кофеин в шоколада го вършат неприятен избор за късна закуска. По време на часовете преди сън, потреблението на кофеин може да аргументи по-често бързо придвижване на очите, заради което е по-вероятно да се почувствате изтощени заран след предната вечер.

Други храни и питиета, съдържащи кофеин като кафе, чай и енергийни питиета, също би трябвало да се заобикалят четири до шест часа преди сън.
2. Сирене
Макар че сиренето нормално се смята за удобна храна, то в действителност е една от най-лошите неща за ястие преди лягане. Силното или отлежало сирене, както и консервираните меса като бекон, шунка и пеперони, съдържат естествено високи равнища на аминокиселината тирамин, която ни кара да се усещаме напрегнат. Тираминът кара надбъбречната жлеза да отделя хормон, който покачва бдителността за няколко часа.
3. Къри
Пикантните храни като къри, пикантен сос и горчица, съдържат високи равнища на капсаицин. Този химикал покачва телесната температура като пречи на процеса на терморегулация на тялото, което от своя страна нарушава съня. Добавете това към високите равнища на сила, нужни за мелене на подправките и можете да се сбогувате с дълбокия сън. Пикантните храни са единствено една от многото храни, за които е известно, че имат негативен резултат върху съня. Други храни, които могат да влезнат в тази категория са такива с високо наличие на мазнини и въглехидрати.
4. Сладолед
Всички знаем, че потреблението на прекалено много захар може да има негативно влияние върху здравето ни, само че знаехте ли, че може да повлияе и на съня ни? Захарните храни като сладолед и сладкиши, първоначално провокират скокове в равнищата на кръвната захар, които по-късно внезапно се намаляват до момента в който спите. Сривът на кръвната захар предизвестява надбъбречните жлези, че има незабавна обстановка, което от своя страна покачва равнищата на кортизол и разсънва тялото от сън.
5. Чипс
Твърде многото сол дехидратира тялото и усилва задържането на вода, което предизвиква отмалялост. Проучване на Европейското сдружение по ендокринология откри, че солените храни като чипс и подсолени ядки, са едни от най-лошите храни за ястие преди лягане, защото способстват за нарушен или „ лекомислен “ сън. Експертите предлагат да стоите надалеч от солените храни най-малко два до три часа преди лягане, в случай че имате потребност от добър сън.

Пет най-хубави храни за сън

Цялата публикация,!
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР