Борис Ангелов е сред нашите треньори, които са водили юношеския,

...
Борис Ангелов е сред нашите треньори, които са водили юношеския,
Коментари Харесай

Борис Ангелов пред Betenemy: Аз първи поканих Стоичков в националния тим, но Господ вече го бе направил играч

Борис Ангелов е измежду нашите треньори, които са водили юношеския, младежкия и „ А “ националния тим на България. Бил е също старши треньор на доста наши тимове, както и на непознати. Борис Ангелов постоянно ще бъде свързван с Христо Стоичков, защото най-успелият наш футболист облича за първи път екип на националния точно под управлението на Ангелов, а по-късно двамата се засичат и в държавния ни отбор.
В изявление за Борис Ангелов признава кое му харесва и кое не, в родното състезание, показва мнение за нашите треньори и Левски, и се връща години обратно, с цел да разкрие любопитни неща от работата си с буйния младок Христо Стоичков.
 
Г-н Ангелов, благодаря Ви, че приехте поканата ни за диалог. Дълги години сте отвън футбола, с какво се занимавате сега?
Гледам си спокойствието, отивам на мачове на Локомотив София, а другите мачове у нас ги виждам по малкия екран. Имам контакти и с мениджъри от Австрия, където съм играл и съм бил треньор, оказвам помощ им с наши гении от третия ешелон. Така че проследявам футбола, знаете, че някогашен треньор и някогашен служител на реда няма.
 
Какво Ви прави усещане в шампионата?
Виждам, че повече тимове залагат на схемата 3-5-2. През миналия уикенд да вземем за пример шест тима я използваха. Тази система на игра дава опция на футболистите да са по-конвертируеми, а някогашни леви и десни халфове да играят като бекове сред двете линии. Като цяло тази система обезпечава по-разнообразни варианти.
 
Виждате ли обаче качествени българи за сходна тактическа скица?
Ако би трябвало да съм почтен, в този момент изборът на наши млади футболисти не е огромен, като когато аз бях треньор на юношеския и младежкия народен тим. Тогава се чудех кого да сложа. Дончо Донев или Емо Костадинов, Балъков или Радко Калайджиев, Лъчо Танев или Михтарски. Но аз съм имал голям шанс. Дано в този момент това 3-5-2 най-малко да помогне да се намерят идеалните централни бранители за националния тим, тъй като такива нямаме сега. Играчите на този пост или са неопитни, или на възраст.
 
Толкова ли липсват положителни български треньори, че водещите ни клубове залагат на чужденци?
Имаме положителни наши треньори, по какъв начин да нямаме. И те се стремят да постановат повече българи. Визирам Краси Балъков, Любо Пенев, Николай Киров, Илиан Илиев, Тони Здравков. Но клубовете с най-вече пари гонят най-високи цели и не могат да чакат младите българи да се обиграят.
 
Как се отразява на нашия футбол наличието в него на непознати треньори и играчи?
Това е проблематично. Но в един тим футболистите натрупат самочувствие и престиж с победи и най-високо класиране. Най-богатите клубове у нас търсят бързи резултати и по тази причина вземат непознати фрагменти, вместо да изчакат родните ни такива да станат за огромен футбол. Но и ние би трябвало да си подобрим работата с подрастващите. Едно време имаше скаути в областите и спортните учебни заведения. Сега не виждам това да се прави, макар че в София да вземем за пример са 150 школи. Навремето имаше и повече интернационалните мачове за гениите ни от национаните обединения. Имаше наложителни дати за контроли с 4-5 страни от Съвет за икономическа взаимопомощ, интернационален шампионат в Тулон, който нашият юношески народен тим е печелил, и така нататък
 
Г-н Ангелов, кой ще стане първенец и кои тимове ще се класират в топ 4?
Нещата отиват към нова купа на Лудогорец, където имат най-голяма организация. ЦСКА държи движение и равнище, само че 6 точки разлика, поради оставащите малко мачове са сериозен задатък. Много бих желал и други тимове да се намесят в борбата за златото, само че по-скоро Локомотив (Пд), Арда и Берое ще се борят за третото и четвъртото място.
 
Левски потегли с победа в пролетния дял, дава ли поръчка за топ 6?
Седмото място ще е най-реално за тях, защото шестото нищо не им дава, а в случай че финишират седми, ще играят бараж за Европа. Очаквам един по-силен Левски, макар че не беше безапелационен при триумфа над Монтана.
 
И отново се връщаме на тематиката с непознатите треньори. Нямаше ли заслужен български експерт за „ Герена “, че още веднъж върнаха Славиша Стоянович?
Подходящи българи и за Левски има, само че аз не зная какви са връзките сред Стоянович и управителните органи в Левски, и какво целят сините шефове с връщането на сърбина. Иначе като ме питате за български треньори, желая особено да похваля работата на Николай Киров в Арда. Той е непретенциозен, спокоен и трудолюбив, не демонстрация пищност, съумява да извлече максимума от всеки и да намира оптималния състав. Върна формата на Спас Делев, на Коконов и виждате, че Арда върви нагоре.
 
Върви, само че след мача в Пловдив преди четири дни, новият непознат ментор на Ботев сподели, че Арда има повече точки, в сравнение с заслужава.
Аз съм погнусен и засегнат от това изказване, което минимум не кореспондира с показното на терена и резултата.
 
За туземци ли ни мисли Валентич, който апропо не е разпознаваемо футболно име?
Така излиза. Щом казваш сходна засегнатост за противник, който единствено преди минути те е надиграл и победил. Интересно в същия звук ли ще продължи въпросният човек, когато на Ботев му гостуват и другите мощни наши тимове.
 
Г-н Ангелов, футболните хора знаят, че при вас Христо Стоичков прохожда в националния тим. Разкажете по какъв начин се случи?
Ицо играеше за Хеброс Харманли и беше още възпитаник. Препоръча ми го моят другар Филип Данаилов, Бог да го елементарни. Каза ми: Има там в Харманли едно надарено момче, предложения го. И аз взех Ицо в юношеския народен тим до 18 години за един лагер в Слънчев бряг. Ицо обаче направи една нелепост. Сби се със противник по време на надзорен мач с Несебър и взех решение да го освободя от лагера. Но се намеси треньорът му в Хеброс Сава Савов, мир на праха му. Савата ми сподели, че ще му зашлеви един пестник и ще го вкара в пътя. Направих компромис и го оставих.
 
Личеше ли си тогава, че Стоичов ще стане популярен?
Разбира се. Аз и по тази причина продължих да разгадавам на Ицо след абсурда с Несебър. Господ му беше дал футболен разсъдък, 90 % футболен разсъдък. На него нямаше какво да му изяснявам. Дали ще го сложа ляв бек, ляв халф или ляво крило, нямаше никакво значение. Съжалявам единствено, че не съумях да го употребявам на международното за юноши в Русия, където завършихме пети.
 
Не можахте, защото го санкционират след скандалния заключителен мач за Купата сред Левски и ЦСКА на 19 юни 1985 година.
Така се получи, макар че тези наказания бяха неуместни, защото не се случи нещо изключително на терена. Но знаете по това време кой командваше футбола ни. Преди този край Ицо беше на лагер с юношеския народен отбор на Витоша, защото се подготвяхме за международното в Русия. Ицо обаче доста искаше да играе против Левски. Пуснах го от лагера за мача, само че го предизвестих да е деликатен. Той обаче гореше в играта, а и самата конюнктура в срещата се изнерви, откакто Левски губеше за първи път отдавна от ЦСКА. Изгониха Ицо с червен картон и след това се трансформира в едно от жертвените агнета.
 
Стоичков не игра една година, минаваше ли Ви през мозъка, че може да го изгубите за огромния футбол.
Всъщност не игра в „ А “ група повече от една година, само че аз не го оставих, защото знаех, че толкоз време без футбол може да се окаже пагубно за него. Помогнах му да отиде боец в Стара Загора и играеше във военното състезание. Все отново беше по-добрият вид да си резервира игровата процедура, в сравнение с единствено да тренира по време на интервала на наказването.
 
През 1988/1989 Стоичков към този момент е водач на „ А “ националния тим на България, който Вие водите, само че не съумява да помогне на отбора да се класира за финалите на международното в Италия през 1990 година. Защо?
Тръгнахме в квалификациите със загуба от Румъния, след това направихме еднакъв в Дания, само че за ответния мач с датчаните в София останахме без значими титуляри. Заради травми не можех да употребявам Трифон Иванов, Бог да го елементарни, Ники Илиев, Наско Сираков, Гиби Искренов. Това бе прекалено много. Тогава Ицо, Балъков, Емо Костадинов, Любо Пенев, Златко Янков, Михтарски, Киряков и други още не бяха излезли в чужбина и нямаха този опит, който получиха към този момент за Съединени американски щати 94. А опитът въпреки всичко е от голяма важност. Загубихме от Дания, и това се оказа решаващо. Иначе както загатнах Туньо, си спомних, че той дебютира за националния под мое управление – против Германска демократична република.
 
Сега поддържате ли връзка с Христо Стоичков?
Чуваме се единствено по телефона, както с него, по този начин и с множеството от тези национали, само че това няма значение, дано да са живи и здрави. Останалото са го постигнали и се веселя, че съм бил треньор на съумели хора в спорта и живота. Специално Ицо от време на време не го знаят, че е в България. От летището той напряко отива в Етрополе, където си направи и вила. Именно в Етрополе беше последният ни взаимен състезателен интервал с Ицо. Преди години бях треньор в школата на локалния Чавдар и с Ицо спяхме дружно в Ловното стопанство.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР