Бордът на Световната банка е отхвърлил искане на управляващия директор

...
Бордът на Световната банка е отхвърлил искане на управляващия директор
Коментари Харесай

Бордът на Световната банка отказа да изслуша Кристалина Георгиева

Бордът на Световната банка е отхвърлил искане на ръководещия шеф на МВФ Кристалина Георгиева за среща, на която тя да се отбрани против изказвания, че е оказвала напън върху личния състав да трансформира данните за Китай в отчета “Doing Business”, заяви организация “Ройтерс “, представена от “.

Обвиненията против българката са от времето, когато тя е била основен изпълнителен шеф на банката през 2017 година Адвокат, нает от Георгиева, е изискал срещата с писмо от 17 страници в петък, изпратено до ръководителя на борда на банката.

Адвокатът Уитни Дебевоа от Arnold & Porter написа, че отчетът за следствие в Световната банка, направен от адвокатската адвокатска фирма WilmerHale за борда, е бил погрешно квалифициран. Твърди се, че адвокатската фирма е нарушила процесуалните права на Георгиева, а главното умозаключение е основано на погрешно съмнение.

WilmerHale излезе с отчет през септември, че чиновници, в това число Георгиева, са приложили „ непотребен напън “ върху банковия личен състав за смяна на данните в интерес на Китай в класацията на банката Doing Business за 2018 година. Георгиева отхвърли изказванията.

Бордът на Международния валутен фонд не откри безапелационни доказателства, с цел да поддържа обвиняванията в непозволени дейности.

Бордът на Световната банка е оповестил, че би било неуместно да се среща или изслушва Георгиева, защото няма роля в други следствия, провеждани от WilmerHale за евентуални нарушавания от сегашен и някогашен банков личен състав. Правилата на банката имат за цел да предотвратят „ всякаква интервенция от страна на борда или която и да е друга страна “ в следствията на личния състав, оповестява “Ройтерс “, базирайки се на свои източници.

Отхвърлянето на настояването може да докара до разширение на разрива сред шефа на МВФ и чиновници на Световната банка, разяснява „ Ройтерс “. Двете институции за интернационално развиване дружно финансират десетки милиарди долари в стратегии за климата, опазването на здравето и битка с бедността в бедните страни.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас и Георгиева изиграха водеща роля в оформянето на световния отговор на пандемията от COVID-19. И двамата би трябвало да участват на срещите тази седмица в Италия на Групата на 20-те световни стопански системи и на конференцията на Организация на обединените нации за климата.

Правителството на Съединени американски щати, най-големият акционер в двете институции, този месец съобщи, че няма задоволително доказателства за премахване на Георгиева от управлението на МВФ, само че чиновници на Министерството на финансите подчертаха, че наблюдават деликатно настоящия обзор на Световната банка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР