Борбата с престъпността е отговорност на трите власти - съдебна,

...
Борбата с престъпността е отговорност на трите власти - съдебна,
Коментари Харесай

Прокуратурата разследвала всички по закона Магнитски, но ще пита пак МВР - Темида

Борбата с престъпността е отговорност на трите управляващи - правосъдна, изпълнителна и законодателна, и вменяването на тази отговорност единствено на правосъдната власт демонстрира непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските стандарти.

Това изяснява държавното обвиняване " във връзка декларираното от политически лица и представители на институции по отношение на наложените от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати наказания по отношение на петима български жители – някогашни длъжностни лица ".

И добавя, че разкриването на закононарушенията е от компетентността на Министерство на вътрешните работи и службите за сигурност, които при данни за закононарушение би трябвало да уведомяват прокуратурата. Чак тогава тя може да приложи пълномощията си по Конституцията и закона, като образува досъдебно произвеждане и управлява следствието, упражнява контрол и в случай че има задоволително доказателства, притегля към наказателна отговорност причинителите.

Прокуратурата припомня, че съгласно главния закон основният прокурор е част от самостоятелната правосъдна власт със прецизно регламентирани пълномощия и е самостоятелен от останалите управляващи - законодателна и изпълнителна.

" Евентуалното нарушение на тези съществени конституционни и европейски стандарти излиза отвън правилата на демократичната страна. Историята е посочила, че опитите за влияние и преодоляване на правосъдната власт водят единствено и само до репресии с дълготраен резултат, засягащи правата на българските и европейските жители ", акцентират от държавното обвиняване.

Спрямо две от глобените лица - Р.Овчаров и Н.Малинов (така са изписани те в известието - бел. ред.), от дълго време били импортирани обвинителни актове за осъществени от тях закононарушения, свързани с корупция и шпионаж в интерес на Руската федерация. Освен това обстоятелствата, изложени в листата за българските жители Р.Овчаров, Ал.Николов и И.Генов, били предмет на следствие по към този момент формирано досъдебно произвеждане.

Твърденията в листата във връзка с българския жител - Вл.Горанов, също били предмет на следствие по към този момент формирано досъдебно произвеждане. Още през април 2022 година е изпратена молба за правна помощ до способените правосъдни управляващи на ОАЕ с искане за осъществяване на разпит в качеството на очевидец на лицето В.Божков посредством видеоконферентна връзка. Досега обаче молбата не е изпълнена.

От прокуратурата припомнят, че според европейското законодателство и трайната процедура на Върховния административен съд (ВАС) наложените наказания по закона " Магнитски " са неприложими за Европейския съюз, и все пак Върховна касационна прокуратура се е самосезирала на 10 февруари 2023 година От способените органи - ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, Национална агенция за приходите, Агенция по вписванията и други, ще се изиска настояща информация, която би могла да има отношение към доказване на корупционни закононарушения. Предстои изпращането на питане посредством Министерството на правораздаването до съответните институции в Съединени американски щати за даване на информацията, въз основа на която са наложени глобите на лицата.

По отношение на Ал. Манолев, П.Харалампиев, Кр.Томов и В.Божков не престават досъдебните и правосъдните производства.

" По отношение на Ал. Манолев се водят две наказателни производства за осъществени закононарушения член 248а от Наказателен кодекс и по член 255, алинея 1, т. 2 и т. 6 във вр. с член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс. По първото е импортиран обвинителен акт и той се преглежда от съда. По другото Софийска градска прокуратура проверява укрити и избегнати данъчни отговорности от Ал. Манолев и свързани с него лица и търговски сдружения. За определяне на събитията по случая са били предоставени с прокурорско разпореждане общо четири данъчни проверки на физическото лице Ал. Манолев, на обвързваните с него физически лица и на юридическите лица. Материалите от проверките са постъпили и са приобщени по досъдебното произвеждане. Назначени са две правосъдни счетоводно-икономически експертизи, които са направени и са дали разбор на придвижването на паричните потоци и възможните данъчни отговорности. Приложени са материали, постъпили от Съединени американски щати ", изясняват от прокуратурата.

П.Харалампиев и Кр.Томов са привлечени към наказателна отговорност за закононарушения по работа, осъществени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно състояние в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ), по две досъдебни производства. Още през септември 2020 година едното от тях е било импортирано с обвинителен акт в Софийски градски съд против Харалампиев, Томов и други лица.

Васил Божков е притеглен като обвинен за осъществени от него 19 закононарушения. Разпитани са над 200 очевидци, предоставени са финансови инспекции на АДФИ, които са открили нанесени на бюджета вреди в размер на 556 872 283,00 лева Наблюдаващите прокурори са разпоредили данъчни проверки, част от които към момента не са завършили. Изпратени са 18 Европейски заповеди за следствие и молби за правна помощ до Съединени американски щати, Англия, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия, като единствено част от тях са изпълнени. Няма отговор на молбата за екстрадицията му от ОАЕ, акцентират още от прокуратурата.

За Д.Пеевски и Ил.Желязков са осъществени инспекции, в хода на които е била изискана цялата налична информация в ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, Национална агенция за приходите, Агенция по вписванията и други държавни органи. В постъпилата в прокуратурата информация не се съдържали данни за каквито и да било закононарушения. Извършени били и данъчни проверки, които не са открили никакви данъчни нарушавания. Затова не са формирани досъбедни производства.

" Прокуратурата на Република България изцяло споделя и се солидаризира с изразеното мнение от публични американски представители и европейски институции за нуждата от реализиране на неотложни промени в региона на върховенството на правото. Както и до момента, прокуратурата показва своята подготвеност да спомага с целия си експертен и професионален капацитет, който да докара до актуализиране на законодателството на Република България, което да поддържа общите ни дейности с евроатлантическите ни сътрудници по противопоставяне на корупцията, усилване на сигурността и одобряване на върховенството на правото ", заключават от държавното обвиняване.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР