Борбата с коронавируса изисква общи усилия, сътрудничество и солидарност. Това

...
Борбата с коронавируса изисква общи усилия, сътрудничество и солидарност. Това
Коментари Харесай

Радев и Ердоган: България и Турция отново доказаха, че са добри приятели и съседи

 Борбата с ковид изисква общи старания, съдействие и взаимност. Това беше общата позиция на държавните глави на България и Турция Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, които организираха през днешния ден телефонен диалог по самодейност на турския президент, оповестяват от президентството.

Президентът Радев поздрави своя турски сътрудник президента Ердоган за предприетите ограничения в битката с коронавируса и оказване на обществена и икономическа поддръжка на засегнатите, която да смекчи отрицателните резултати от рецесията.

Българският държавен глава изрази признателността си за бързата реакция на Република Турция, която първа даде на страната ни медицински материали и защитни средства. Реджеп Тайип Ердоган означи съдействието на Турция при евакуирането на 46 български жители от Мароко.

В изискванията на тази рецесия България и Турция още веднъж потвърдиха, че са положителни другари и съседи, беше позицията на двамата президенти.

Румен Радев благодари за своевременното решение на турската страна за пропускане на тежкотоварните камиони през българо-турската граница без да се ползва 14-дневна карантина за водачите, което е от голяма важност освен за двете страни, а и за Европа.

Наред с благодарностите, двамата президенти са разискали и някои нерешени въпроси сред двете страни в изискванията на пандемия.

Да бъде прекратена неотдавна въведената практика транзитно преминаващите през България турски граждани да осведомят авансово посредством дипломатическо или консулско посланичество за пътуването си, прикани президентът Ердоган.

Българският държавен глава сложи въпроса за облекчаване на транспорта на български жители с онкологични болести, чието животоспасяващо лекуване се организира в лечебни заведения в Република Турция.

Президентът Ердоган се ангажира да сложи въпроса за разрешаване в отрасловите министерства.

Турският президент прикани от своя страна за гъвкавост и позволение на износа на етанол от България за Турция, нужен за произвеждане на дезинфектанти. Президентът Радев акцентира, че при първа опция страната ни предпочитано ще възвърне доставките на етанол за своята съседка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР