Бомбоубежищата в Русе могат да защитят само 3 % от

...
Бомбоубежищата в Русе могат да защитят само 3 % от
Коментари Харесай

Има ли изобщо годни бомбоубежища в Русе?

Бомбоубежищата в Русе могат да защитят единствено 3 % от популацията

Това е последната публична информация по тематиката, дадена преди 10 години, напомня. Въпреки че тематиката стана настояща още веднъж през днешния ден поради войната в Украйна, институциите не дават настоящи данни.

Единственото, което бе оповестено преди дни, е за подготвян електронен указател на бомбоубежищата в страната.

Ето каква е била картината през 2011 година, напомнят от медията:

„ В района има построени към 20 бомбоубежища и 700 противорадиационни укрития в жилищните блокове, които обаче могат да подслонят при потребност не повече от 5200 души. „ В цялата страна процентът на осигуреност при бедствия е едноцифрен. За разлика от България, средноевропейските страни, като Австрия и Швейцария да вземем за пример, имат над 90 % осигуреност с такива средства “, разяснява тогавашният зам.-директор на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ към Министерство на вътрешните работи Стефко Бурджиев.

Повечето от укритията са в много неприятно положение. Поради неприятните атмосферни условия и влагата, уплътненията на стоманените порти са напукани и не е допустима херметизацията, само че за подмяната им няма отпуснати средства. Едва 12 000 лева са били обезпечени, с цел да се направи ремонт на 6 скривалища и укрития в Русенска област – планува се боядисване, замяна на тръби и премахване на зародили течове.

В същото време две компании са показали интерес към русенските бомбоубежища, с цел да ги употребяват за ексцентрични хрумвания. Едната е желала да трансформира пространствата подземен в дискотека, а другата – да организира шампионати по пейнтбол. Наемът обаче, който трябвало да заплащат на месец, им се видял висок, и по тази причина се отказали. На процедура сега на територията на Русенска област няма нито едно сходно оборудване, което да е отдадено чартърен. А това е един от методите за поддръжка на укритията, защото няма задоволително средства за ремонтни действия “. Повече вижте във видеото.

Към днешна дата електронният указател, разгласен от гл.комисар Николов, би трябвало да бъде задействан тази седмица, като посредством интернет всеки ще може да открие къде е „ неговото “ бомбоубежище и кой е най-прекият път до него, разгласи шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ гл.комисар Николай Николов. „ На процедура всички здания, строени след 1950 година, са пригодени и като скривалища. Въпреки че оборудването в убежищата е остаряло, градивните условия са спазени “, сподели още той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР