Бомба със закъснителНякои продукти експлодират, други стават канцерогенниМикровълновата печка е

...
Бомба със закъснителНякои продукти експлодират, други стават канцерогенниМикровълновата печка е
Коментари Харесай

Какво не бива да готвим в микровълновата

Бомба със закъснител
Някои артикули експлодират, други стават канцерогенни

Микровълновата печка е комфортно откритие, без което животът на актуалния човек е невъобразим. Можем да сгреем всичко единствено за няколко минути. Има обаче артикули, които никога не би трябвало да слагаме в този апарат – не толкоз поради техниката на сигурност, колкото поради нашето здраве.

Не се предлага да затопляте твърдо сварени яйца в микровълнова фурна. При нагряването вътре в тях се образува пара, която не може да излезе и провокира същинска детонация. Това може да се случи както по време на процеса на нагряване, по този начин и при изваждане на яйцата, когато отварянето на малката врата основава внезапна разлика в температурата и налягането.

По-добре да се откажете от навика да размразявате месо в микровълнова фурна, защото нагряването е неравномерно. Оказва се, че някои елементи от парчето месо ще се размразят, а останалите, по-големи, ще останат ледени. Редовната консумация на размразено по този метод алено месо може да докара до развиване на рак на стомаха и червата. Най-безопасният и ефикасен различен метод за топене на месни артикули е да ги поставите в херметически затворена торбичка в топла вода и да ги оставите там за няколко часа. Ще отнеме повече време, само че успеваемостта на такава процедура е няколко пъти по-висока.

Любителите на целината, цвеклото, репичките, морковите и спанака също не би трябвало да затоплят тези храни в микровълновата. По-добре е да готвите ястия от тях в елементарен тиган. Тези зеленчуци съдържат нитрати, които при нагряване от микровълнова радиация могат да се трансфорат в нитрозамини, а те имат рисков канцерогенен резултат.

Ако на някой инцидентно му хрумне да затопли грозде в микровълновата, би трябвало да знае: безусловно е невероятно. Под ципата на гроздето има прекалено много вода, тъй че при нагряване незабавно се образуват водни пари, които могат да експлодират единствено за минута.

Много майки изцеждат и съхраняват млякото си в хладилника, като го изваждат и загряват в микровълновата, когато пристигна време за хранене на бебето. Важно е да знаете, че нагряването става неравномерно. Ето за какво, в случай че поставите мляко в микровълновата, рискувате да изгорите небцето и устата на бебето, защото част от течността може да е прекомерно гореща. Освен това нагряването в бутилка, направена от несъответствуващ материал (пластмаса), може да докара до обособяване на рискови канцерогени в млякото.

Дори елементарната питейна вода може да бъде доста рискова, стоплена в микровълнова печка, и да докара до изгаряне. Когато цялата маса се нагрява по едно и също време, кипенето настава незабавно, като неочаквана детонация.

Не използвайте микровълновата фурна за супер охладени диетични питиета. При нагряване съдържащият се в тях сурогат на захарта (най-често аспартам) се трансформира във формалдехид, който е извънредно нездравословен за здравето. Често го съпоставят с арсен. Първите признаци след отравяне са неприятни - главоболие, замаяност, обща уязвимост, бледност, гадене, зной, кашлица, коремна болежка.

Лоши вести за работещите в офис: храната в пластмасови съдове, загрята в микровълнова фурна, може да аргументи ендокринни проблеми и да работи като катализатор за развиването на рак. Пластмасата се нагрява и освобождава канцерогени, фталати и диоксини, които проникват в храната. С течение на времето това унищожава имунитета и предизвика съществено заболяване.

Важно е да погледнете маркировките на дъното на пластмасовите съдове: в случай че признакът на микровълновата е зачеркнат, е неразрешено потреблението им за нагряване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР