Болниците не са получили по-малко пари през декември. Разплащаме всичко,

...
Болниците не са получили по-малко пари през декември. Разплащаме всичко,
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: В новия бюджет се отделят повече средства за извънболничната помощ

Болниците не са получили по-малко пари през декември. Разплащаме всичко, което е като активност, това съобщи в " Още от деня " шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

Той изясни, че лечебните заведения са очаквали да получат в допълнение средства, отвън активността, свързани с коронавирус ограниченията.

" На януарското съвещание на Надзорния съвет такива пари бяха в допълнение разпределени. Това се получи, тъй като ние нямахме бюджет и трябваше да работим на 1/12 от бюджета за предходната година ".

Проф. Салчев посочи, че за декември месец, за който се твърди, че парите са били незадоволителни, са разпределени в допълнение 37 млн. от запаса и от останалите в НЗОК средства още към 22-23 млн.

" НЗОК е социална институция, която закупува активност или услуги. Тази методика беше краткотраен инструмент, който се надявам да продължи и по-нататък, до момента в който съществува пандемията, с цел да може лечебните заведения, които не могат да изпълнят дейностите си поради затворени отделения, да бъдат обезщетени ", означи шефът на НЗОК.

Проф. Салчев съобщи, че сега няма запаси в НЗОК и още веднъж повтори, че всички действия, регистрирани от лечебните заведения, са разплатени и има пари да се разплатят всички действия, които те правят.

" В новия бюджет са планувани 188 млн. лв., които ще бъдат разпределяни за първа линия. Освен това има в допълнение средства по член 5 от Закона за бюджета на НЗОК, които са отвън 1000-те лв., само че са свързани с епидемията, това са 600 лева, 360 и 120, които се доплащат на всички в лечебните заведения ", добави той.

Проф. Салчев е безапелационен, че постковид пътека би трябвало да има. Трябва да се реши от научните сдружения дали ще бъде пътека, метод на следене, вид процедури, тъй като една пътека значи лобиране единствено за една компетентност.

" Очаквам от предходната година оферти от научните медицински сдружения за реализиране на това нещо, което би трябвало да внесат в Министерство на здравеопазването. Само едно здравно сдружение внесе такова предложение, което влезе в нормативната уредба, само че то касае физиотерапевтичните грижи. В момента, в който влезем в договаряния с БЛС, ще кажем какъв размер и каква цена ще има това ", добави той.

В бюджета за 2022 година са отделени повече средства за първичната извънболнична помощ, профилираната извънболнична помощ, денталната и медикодиагностичната действия. Променя се салдото в здравноосигурителните заплащания, изясни още шефът на НЗОК.

Целия диалог вижте във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР