Болничните листове бележат ръст от 60% за последните 6 години.

...
Болничните листове бележат ръст от 60% за последните 6 години.
Коментари Харесай

Отложиха променита за първите 3 дни от болничния, обмислят наказания срещу лекарите

Болничните листове бележат растеж от 60% за последните 6 години. Това е нарастване от 1,9 млн. на 3 млн. годишно. Това съобщи шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов по време на държавното съвещание, на което стана ясно, че държавното управление замразява концепцията първите 3 дни болнични да се заплащат единствено на 50% .

Според Иванов предлагането било за ограничение прилагане на непозволено употребявани болнични , а средствата, които се изплащат за болнични листове, са в размер на 500 млн. лева

Отлагането на мярката ще продължи месец или два , до момента в който бъде открит вид за стягане на контрола върху издаването на болничните листове, разгласи министър председателят Бойко Борисов. Той позволи, че в случай че тези ограничения не проработят, е допустимо да се намерения и за наказателни дейности против лекарите, издаващи подправени болнични.

Управляващите обмислят вид и да основат специфична лекарска комисия, която да ревизира издадените листове.
" Във Англия, Франция, Австрия, съвсем във всички страни има интервал на болничните, в който лицето не получава заплащане от работодателя или държавното обезпечаване. България възприе най-мекия вид - да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50% ", съобщи шефът на Национален осигурителен институт, представен от БГНЕС.
" По този метод ще понижим желанието на чиновниците да употребяват болнични като сливат почивни дни или по различен нетрадиционен метод ", има вяра Ивайло Иванов.
Фалшивите болнични ощетяват всички, в Полша за това лишават правата на лекаря, добави министър председателят Борисов .
" Ангажирали сме всички сили на полицията да се опитаме, с цел да не пострадат действително тези хора, които са заболели поради тези, които мамят. Знаете като пристигна петък какъв брой болнични се издават и айде в Гърция на отмора. Ама всички данъкоплатци заплащат за това. Разпоредили сме инспекции по всичките тези компании “, съобщи Борисов.
" Предлагам министерството да не ползва тази мярка до момента в който не се опитаме месец - два, дали ще се оправим. Става въпрос за милиарди, които изтичат през една или друга форма от тази система. Населението е намаляло, с 60% повече са се нараснали болничните и в пъти повече пари за опазване на здравето са дадени. В същото време лечебните заведения, над половин милиард задължения, тоест изхарчени пари ", сподели още министър председателят.
Борисов съобщи, че има предложение от опозицията тези задължения да бъдат платени. " Приемаме, че ще ги платим и след 2 години отново ще бъдат 500 млн.лв. И всички споделят, че няма смяна в опазването на здравето. 4 млн. лева, видяхте клиники в " Пирогов " всички ги харесаха. А 4,5 милиарда лева не могат да се видят къде са. Затова като тръгнахме по системата ето ти – половин милиард тука с инвалидните пенсии, още 1,8 милиарда лева Извинявайте, но това големи пари ", разяснява Борисов.
" В Полша за подправен болничен лишават правата на лекаря, повече не може да е доктор. Но за това през днешния ден ще продължим в 11.00 и нещо по тази тематика. Още един път ще се пробваме с цялата мощ на страната дали може да се оправим, в случай че не, тогава ще отидем на такива ограничения ", добави Борисов.
По думите му това би трябвало да е просвета на всички, всеки лекар като се подписва за болничен, да знае, че ощетява останалите жители. " Това е доста мъчно доказуемо. Ще кажете за какво полицията не се занимава - тъй като всеки може да изкара, че има кръвно, до момента в който отидат да го ревизират може да му се възстановява кръвното. Просто би трябвало да знаем, че когато се дават подправени болнични, се ощетяват всички и най-после сметката става голяма. Спираме до момента в който не забележим дали ще ни проработят ограниченията ", посочи министър председателят.
Правим финален опит - да създадем профилирана лекарска комисия, които да отиват и да ревизират болничните листове, съобщи още Борисов, представен от Фокус.
" След Министерски съвет със здравния, финансовия и вътрешния министър ще проведем още едно съвещание. Става въпрос за над половин милиард вреди. В същото време имаме сигнали и митинги на компании, които желаят да закриват фабрики, да вземем за пример Ихтиман, тъй като един лекар дава по 200 или 500 болнични листове ", изясни Борисов.
" В същото време има компании, където има 105 000 болнични. В една компания има 105 000 дни болнични, изплатени от страната. В същото време ние сме извънредно обществена страна и всяка такава рестриктивна мярка основава проблем. Затова ще създадем финален опит дали с надзор на контрола - да създадем профилирана лекарска комисия, които да отиват и да ревизират болничните листове ", съобщи Борисов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР