Болидът RB18 спечели 17 от 22-те състезания във Формула 1

...
Болидът RB18 спечели 17 от 22-те състезания във Формула 1
Коментари Харесай

Защо Нюи се е срамувал от RB18?

Болидът RB18 завоюва 17 от 22-те надпревари във Формула 1 през 2022 година. Въпреки това дизайнерът на тази доминанта кола Ейдриън Нюи разкри, че началото на година се е срамувал от работата, която той и екипът му са свършили при основаването на колата.

Основната причина за срама на легендата на Формула 1 Нюи е бил фактът, че RB18 бе с цели 20 кг над минималното тегло от 798 кг при започване на годината. Постепенно обаче инженерите в Милтън Кийнс съумяха да улекотят болида на Макс Верстапен и Серхио Перес и във втората половина на година той беше изрично най-добрията на стартовата решетка.
 Нюи към този момент харесва новите механически правила Нюи към този момент харесва новите механически правила
„ Много неща се събраха и усилиха тежестта – сподели Нюи пред Auto Motor und Sport. – Новите (18-инчови) гуми се оказаха по-тежки от предстоящото. Когато развиваш една кола работиш с някакви приблизителни стойности. Ние мислехме, че ще сме покрай минималното тегло, само че в действителност бяхме доста над него.

„ Имахме проблеми със страничния краштест и трябваше да подсилим колата, а това я създадем още по-тежка. Някои елементи бяха прекомерно тежки, тъй като бяха съединени в последния миг. Освен това имаше и няколко глупави неточности. Поставката за крайници беше с кг по-тежка, тъй като бе направена преждевременно.

„ Колата ни беше доста сложна за конфигуриране при започване на сезона. За нас лимитираният работен прозорец беше уязвимост и ние работихме съответно върху това. Освен това успяхме да създадем колата по-лека. Това освен оказва помощ с темпото в една обиколка, само че и натоварва по-малко гумите, с което подобрят тяхната устойчивост “, добави още Нюи.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР