Божествен спектакъл, посветен на 100-годишнината на именития хореограф проф. Кирил

...
Божествен спектакъл, посветен на 100-годишнината на именития хореограф проф. Кирил
Коментари Харесай

Препълнен Античен театър аплодира 200 артисти, които танцуваха и пяха в чест на проф. Дженев

Божествен театър, отдаден на 100-годишнината на именития хореограф проф. Кирил Дженев, подариха на пловдивската аудитория ансамблите „ Тракия”, „ Филип Кутев”, „ Пирин”, „ Странджа”, „ Сивек” и възпитаниците на Националното учебно заведение за танцово изкуство-София.

„ Струваше си чакането. Не скърбя, че си реорганизирах програмата след отлагането от 10 юни за довечера. Величествени артисти”, разясниха хора в публиката. И в действителност – чудесната стратегия бе привилегия за Пловдив, защото ще бъде показана единствено още веднъж – в Зала 1 на НДК в София.

Юбилейното зрелище „ Танците на българина” бе намерено от отбор „ Тракия” с композицията „ Добруджанска танцова импресия” на проф. Дженев. Всички танцови импресии в програмата бяха дело на забележителния хореограф, който е белязал с гения си най-големите танцови сформира в България и е учредител на отбор „ Тракия”.

Въздействащите хореографии се редуваха с осъществявания на артистите и оркестрите на ансамблите, а във финалните осъществявания трупите се събраха дружно на сцената.

Препълненият Античен спектакъл събра на една сцена над 200 професионални танцьори, артисти и музиканти, които отдадоха почитта си към делото на доайена на театралната хореография у нас.

Основателят на отбор „ Тракия “ е роден в Бургас, само че целият му житейски и професионален път е обвързван с града на тепетата, където оставя дълбока диря в културния живот на Пловдив и историята на хореографията в България. Кирил Дженев е основател на над 100 танцови творби, които са част от репертоара на десетки фолклорни сформира. По негови учебници и научни разработки работят педагози и хореографи от цялата страна.

Богатото му завещание през днешния ден продължава да развива актуалният живописен началник на отбор „ Тракия “ и негова щерка проф. доктор Даниела Дженева.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР