Богородичният пост е по-благосклонен в сравнение с останалите строги пости

...
Богородичният пост е по-благосклонен в сравнение с останалите строги пости
Коментари Харесай

Богородични заговезни - денят преди Богородичните пости

Богородичният пост е по-благосклонен спрямо останалите строги пости преди огромните празници, само че въпреки всичко и той постанова избран режим. Понеделник, сряда и петък са наречени " сухи " дни, тъй като тогава не би трябвало да се употребява готвена храна. Позволени са сурови или сушени плодове, сурови зеленчуци, ядки, черен самун. На Преображение Господне (6 август) може да се яде риба.

На Богородични Заговезни се прави софра с обредна " заговезнишка пита ", която се чупи, а не се реже. Питката се разчупва от най-възрастния член на рода. Ястията са блажни. В някои селища идващите три дни гладуват, с цел да се пречистят тялом и духом.

На Богородични заговезни се празнува и паметта на Св. Евдоким. Историята споделя, че той бил млад боец, почитан от всички поради добродетелите, с които се отличавал. Говори се, че мощите му имат целебна мощ, по тази причина когато преместили гроба му в Константинопол, хората отишли да се поклонят пред паметта му и да си вземат от пръстта към гроба. Легендите описват, че се случвали чудеса - слепите проглеждали, а сакатите прохождали.

На 1 август стартират Богородичните пости, които не престават две седмици и свършват с огромния християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР