Богати руснаци прехвърлят огромни капитали към Испания. Доскоро те купуваха

...
Богати руснаци прехвърлят огромни капитали към Испания. Доскоро те купуваха
Коментари Харесай

Огромни руски капитали текат към Испания и тя не възразява

Богати руснаци трансферират големи капитали към Испания. Доскоро те купуваха единствено вили за персонално прилагане, само че в този момент наклонността е към този момент напълно друга. Мнозина испанци се питат какво в действителност целят руснаците, написа " Дойче веле ".

Руснаците трансферират от ден на ден капитали към Испания – приказва се за наклонност, и то трайна. Испания няма нищо срещу съветските капитали, таман противоположното - в сегашната обстановка на икономическа рецесия страната приветства всяка легална инвестиция. Междувременно се приказва за напълно нова наклонност: от Русия към Испания годишно текат стотици милиони, предопределени за бизнес.

Съвсем до неотдавна обстановката беше радикално друга: от Русия пристигаха скромни инвестиции - най-много за придобиването на вили за персонално прилагане. А в този момент капиталите се насочват към строителството, банковото дело и промишлените предприятия, търговията, туризма и така нататък В изискванията на рецесия обаче гаранции за триумфа на тези инвестиции няма. Затова испанските наблюдаващи нямат прецизен отговор на въпроса каква е главната цел на съветските вложители.

Големите проекти на съветската компания Velum Group

Както оповестява локалната преса - проведената в края на юни т.г. презентация в Марбея на съветската капиталова компания Velum Group - " луксозна, с прием и концерт ", е едно от същинските събития в деловия и всемирски живот на Испания.

Шефът на компанията Георгий Друзенко изложил проектите си в наличието на 200 високопоставени посетители. Най-напред станало дума за строителството на бутиков вилен комплекс с името " Малките дворци на Банус ". Реализацията му би трябвало да стартира още през септември, а всеки от " дребните " дворци ще е с повърхност от 1 500 кв.м. и ще коства сред 5,5 и 6 милиона евро.

Velum Group има намерение да строи и други вили в населено място с името " Имение Марбея ", също така петзвезден хотел и жилищен комплекс с 220 жилището. И това не е всичко - по думите на Друзенко, компанията му още следващата година щяла да даде за употреба първите жилища от различен комплекс в Североизточна Испания - " Вили Албаксара ". До момента вложени са 200 милиона евро. " Но сме подготвени да растем! ", съобщи шефът, бурно приветстван от присъстващите.

Къде са съветските ползи в Испания?

И в случай че Velum Group е към момента прекомерно непозната на испанците, корпорацията LetterOne е добре известна в страната. Снимката на нейния притежател Михаил Фридман постянно се появява в пресата. През 2018-а съветският магнат купи 30 % от разорената и потънала в задължения комерсиална мрежа DIA. През пролетта на 2019-а, доплащайки още 170 милиона евро, той усили дяловото си присъединяване на 70 % и думата му към този момент е решаваща за сегашното и бъдещето на мрежата.

Мадридският специалист в областта на задграничните вложения Енрике Бланко Вия споделя наблюдението си, че множеството съветски предприемачи не провеждат презентации и не обичат да контактуват с пресата. Поне половината избират да работят тайно, споделя Бланко Вия, базирайки се на мнението на испанските спецслужби, контролиращи непознатите финансови потоци.

По неговите думи, съветските пари се влагат освен в строителството и търговията, а и в банкови акции, промишлени предприятия, пристанищни уреди, хотели, заведения за хранене, нощни клубове и така нататък Напливът на съветския пари е изключително осезателен с изключение на в Марбея и в Каталуня, също и в източните региони на страната - Валенсия и Аликанте.

Никой не знае какъв брой са съветските вложения в Испания

Не е допустимо да се откри какъв брой са съветските предприятия в страната, споделя Бланко Вия. Много от тях официално не са съветски, въпреки постоянно да употребяват капитали, пристигнали от Русия през офшорни зони. Открито работят единствено едрите съветски компании. Към тях, с изключение на назованите, се отнася, да вземем за пример " Лукойл ", който разполага със личен нефтен терминал в пристанището на Барселона.

Още по-сложно, по думите на специалиста, е да се назове общата сума на съветските капитали, вложени напоследък в Испания. Той допуска, че евентуално са милиарди евро. И освен прикритието под непозната компания пречи да се добие визия за действителните размери на съветското наличие в Испания. Объркване в статистиката на деловата интензивност внасят и руснаците, които не се занимават с бизнес в страната, само че си откриват компании, с цел да впишат на тяхно име парцелите си, купени за отдих през лятото. Тези фирми-призраци разрешават да се пести от налозите, дължими за недвижимите парцели.

Какво търси съветският бизнес в Испания

" По предписание всеки капитал търси облага, само че не всеки път е ясно за какво руснаците влагат парите си в Испания ", показва Бланко Вия. На същото мнение е и професорът от мадридския университет Рамон Гомес Монкада, съгласно който - във връзка плановете на Velum Group, " строителството на типови вили има комплицирана по-нататъшна реализация ", защото в Испания те нормално се вършат по план и цена, авансово уговорени с поръчителя.

Испанците не могат да си обяснят и задачите на компанията LetterOne. За да се задържи закупената от нея комерсиална мрежа над вода, се наложило да се изтегли и спомагателен банков заем за 500 милиона. При това без никакви гаранции за триумф, имайки поради положението на DIA, а и жестоката конкуренция в търговията.

Професор Гомес Монкада и специалистът Бланко Вия допускат, че съветските вложения в Испания " постоянно не търсят финансовата полза, а са водени от желанието да трансферират капитал отвън рамките на Русия - все едно къде ". Времето ще покаже дали това в действителност е по този начин, или пък огромните съветски вложители имат своя бизнес-стратегия, която специалистите не могат да прозрат. А що се отнася до междинните предприемачи - те са привлечени от опцията да получат испанско поданство против направените вложения. Така че съветските капитали явно ще не престават да текат към Испания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР