БНБ видя проблем в бума на жилищното кредитиране и взе

...
БНБ видя проблем в бума на жилищното кредитиране и взе
Коментари Харесай

БНБ видя проблем в бума на жилищни кредити

БНБ видя проблем в взрива на жилищното кредитиране и взе една от дребното вероятни ограничения в условия на фискален ръб.

Нивото на антицикличния финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции в България, се подвига от 0,5% на 1%, оповестиха от Централната банка. Решението е взето заради ускорените темпове, с които се уголемява кредитната интензивност, изключително в сегмента на жилищните заеми. По последни данни новоотпуснатите и предоговорени ипотеки единствено от началото на годината до края на месец юли възлизат на 2,7 милиарда лева

По предписание антициклкичният бyфep имa зa цeл дa yвeличи paвнищeтo нa бaнкoвия кaпитaл, кoйтo пoкpивa oпpeдeлeни pиcкoвe. Той ce yвeличaвa в случаите, кoгaтo имa пpeкaлeнo гoлям и бъpз pъcт нa кpeдититe. Цeлтa e бaнкитe дa имaт кaпитaлoв peзepв, c кoйтo дa пoкpият зaгyбитe cи oт eднo пocлeдвaщo влoшaвaнe нa кpeдитния им пopтфeйл. Πpи cпaд или нaмaлявaнe нa pъcтa нa кpeдититe aнтицикличният бyфep ce нaмaлявa с решение на Българска народна банка, зa дa ce cтимyлиpa кpeдитиpaнeтo.

„ Наблюдаваните темпове на кредитен напредък основават предпоставки за нарастване на задлъжнялостта и за струпване на циклични опасности, които могат да се проявят в повишаване на размера на необслужваните заеми при възможен предстоящ спад на икономическата интензивност. Повишението на нивото на антицикличния буфер има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките “, споделят от Българска народна банка.

Мярката влиза в действие след 12 месеца - от 1 октомври 2022 година, с цел да могат банките да имат време да реагират. Припомняме, че още за април 2020 антицикличният буфер беше заплануван да стане 1%. Заради пандемията обаче Българска народна банка взе решение той да бъде непокътнат на нивото от 0.5%.

Промяната на антицикличния буфер е един от дребното принадлежности на парична политика, която Българска народна банка има в изискванията на фискален ръб.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР