БНБ се обяви против предложенията на депутати да бъде намалена

...
БНБ се обяви против предложенията на депутати да бъде намалена
Коментари Харесай

Българската народна банка е против по-ниската наказателна лихва

Българска народна банка се разгласи срещу предложенията на депутати да бъде понижена наказателната рента за просрочени задължения. Депутати са внесли в Народното събрание две разнообразни препоръчани, които плануват законната рента за забавени заплащания на жители да бъде понижена и да не бъде по-висока от главния лихвен % (ОЛП) на Българска народна банка плюс 4%, а тази за търговци - ОЛП плюс 8%. В момента законната рента е закрепена на ОЛП плюс 10%.

Промяната би се отразила на наказателните лихви за просрочени задължения към банките. В Закона за заемите за недвижими парцели и в Закона за потребителския заем е планувано, че наказателната рента за забавени заплащания не може да бъде по-висока от законната рента. Така в случай че предлагането бъде признато, хората ще заплащат по-малки наказателни лихви за забавени заплащания към банките.

Според Българска народна банка обаче в инструкция на Европейски Съюз е записано, че страните членки не могат да дефинират законна рента, която е по-малка от 8%. Освен това, в случай че наказателната рента за жители стане ОЛП плюс 4%, ще бъде по-ниска от контрактуваната рента по огромна част от заемите. Така хората няма да имат тласък да заплащат в точния момент и може да набъбнат необслужваните заеми, показват от Българска народна банка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР