БНБ се готви усилено за въвеждане на еврото в България.

...
БНБ се готви усилено за въвеждане на еврото в България.
Коментари Харесай

Къде ще обменяме безплатно левове в евро? Планът на БНБ

БНБ се готви интензивно за въвеждане на еврото в България. " Независимо от политическата рецесия, Народното събрание одобри в края на предходната година с близо до конституционно болшинство решение, с което задължи държавното управление и Българска народна банка да ускорят подготовката за присъединение на страната към еврозоната с целева дата 1 януари 2024 г. 

Българска народна банка и банковият бранш значително към този момент са част от еврозоната след ефикасното присъединение на страната към Европейския банков съюз на 1 октомври 2020 година " Това написа в обява на  Димитър Радев, шеф на Българска народна банка, в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България, брой 73, януари 2023 година Тя е озаглавена " Поредна година на стратегически провокации ". В нея е написан проектът на Централната банка за ъввеждане на еврото, акто са посочени всички задания, които би трябвало да бъдат изпълнени, както и периодите за тях. 
-->
Как се готвят банките, какво ще има на българската страна на евромонетите, по кое време ще бъдат доставени първите количества от тях, къде българите ще могат да обменят левовете си и докога това ще е гратис?

Отговорите на тези въпроси - в обявата на шефа на Българска народна банка Димитър Радев:

ПОРЕДНА ГОДИНА НА СТРАТЕГИЧЕСКИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Поредицата от спешни тествания през последните години показва високата адаптивност и резистентност на банковия бранш в България. Това се вижда и при настоящата неустойчива макроикономическа среда, доминирана от външни фактори с висока степен на риск и неустановеност, на фона на нестабилна вътрешна политическа рамка. Показателите на банковия бранш за финансова адекватност, ликвидност и доходност не престават да надвишават междинните в Европейския съюз.

Началото на годината е време за фокус върху идните задания и стратегическите провокации. За банковия бранш те в огромна степен са свързани с нуждата от сполучливо завършване на процеса на присъединение на България към еврозоната. Този развой към този момент ангажира обилни старания и запаси както на Българската национална банка, по този начин и на банките.

Основен риск пред процеса на присъединение в избрания времеви небосвод е развиването на политическата обстановка в страната. Успехът на процеса допуска дейни политически съвещания с нашите външни контрагенти и огромна законодателна активност вътре в страната в границите на идващите няколко месеца. Продължаващата политическа рецесия слага под въпрос както политическите, по този начин и законодателните дейности в поддръжка на процеса на присъединение.

В сходна политическа среда изцяло състоятелен е въпросът какъв би трябвало да бъде методът на Българска народна банка и банковия бранш към процеса на присъединение? Отговорът на този въпрос би трябвало да регистрира две значими условия. Първо, без значение от политическата рецесия, Народното събрание одобри в края на предходната година с близо до конституционно болшинство решение, с което задължи държавното управление и Българска народна банка да ускорят подготовката за присъединение на страната към еврозоната с целева дата 1 януари 2024 година, и второ, Българска народна банка и банковият бранш значително към този момент са част от еврозоната след ефикасното присъединение на страната към Европейския банков съюз на 1 октомври 2020 година

Следователно, Българска народна банка и банковият бранш би трябвало да продължат интензивно със почналата към този момент техническа подготовка. С оглед на стратегическата съдба на процеса, резултатите от тази подготовка ще останат нужни, даже при допустимо закъснение в темпа на процеса в подтекста на политическата обстановка през идващите няколко месеца.

От позицията на Българска народна банка, подготовката за присъединението към еврозоната няма да промени рамката или оперативното действие на банковия контрол. Това произтича от посоченото събитие, че към този момент над две години България е пълновръстен член на Единния контролен механизъм (ЕНМ) след присъединението към Европейския банков съюз и установяването на тясно съдействие сред Българска народна банка и Европейската централна банка. Неразделна част от този развой беше и включването на българския лев във Валутния механизъм II през юли 2020 година

Същевременно Българска народна банка настоящо извършва огромен набор от други задания по въвеждане на еврото, произлизащи от компетентностите и отговорностите на централната банка. За тази цел сме обезпечили нужната организация и запаси. Приетият от Управителния съвет на Българска народна банка предишния месец бюджет на Българска народна банка за 2023 година дефинира към 110 млн. лв. разноски за действия особено по отношение на подготовката за еврото и още към 53 млн. лв. в капиталовата стратегия на Българска народна банка, свързани с тази подготовка.

Българска народна банка е управителна част от институционалния механизъм на процеса на въвеждане на еврото в България. Управителят на Българска народна банка е съпредседател (заедно с министъра на финансите) на Координационния съвет за подготовка за участието в еврозоната. Също по този начин Българска народна банка дава отговор за три работни групи, обособени в границите на Координационния съвет: „ Пари (банкноти и монети) “, „ Кредитни и други финансови институции “ и „ Платежни системи и снабдители на платежни услуги “. Всяка от тези групи подхожда на ресорите на трите ръководства в Българска народна банка и е ръководена от подуправител на Българска народна банка.

Отговорностите на Българска народна банка при по този начин основаната организация покриват необятни сфери. Сред работните задължения попадат изборът на дизайн на българските евромонети, изтеглянето на българския лев от обращение, адаптирането на софтуера на банкоматите за работа с евро, както и даването на евро на банките.

Сред гореизброеното, да вземем за пример, една задача с висок времеви приоритет и забележителен публичен интерес ще бъде изборът на национална страна на бъдещите български евромонети. С оглед на напредналия етап на практическата подготовка, налице са причини (вкл. по образеца на други включили се преди нас към еврозоната страни) българските евромонети да възпроизведат дизайна на актуалните ни разменни монети. Това ще улесни известността и прехода към новите монети в България и ще обезпечи последователност в историята на българските парични знаци и одобряване на националната еднаквост посредством познатите знаци на българския лев – към този момент в мащабите на цялата еврозона и при световното разпространяване на еврото.

По-нататък, актуалните задания на Българска народна банка също обгръщат координацията на подготовката на поднадзорните на Българска народна банка лица, както и адаптирането за работа с евро на платежните системи, системата за регистрация и сетълмент на ДЦК, и счетоводните системи, обслужващи работата на Българска народна банка.

Дейностите на Българска народна банка, произлизащи от Националния проект за въвеждане на еврото, имат своите проекции в организационни и функционални въпроси вътре в Българска народна банка. Те засягат акомодации или създаване на нови системи и процеси, нужни за практическото включване на централната ни банка в Евросистемата.

Ето за какво общият комплекс от действия на Българска народна банка по подготовката за еврозоната (както свързани с осъществяването на Националния проект, по този начин и с вътрешни за институцията процеси и проекти) са предмет на постоянна отчетност в Управителния съвет на Българска народна банка. Това затваря цялостния цикъл на работата в Българска народна банка по подготовката за въвеждане на еврото – обмисляне, ресурсно застраховане, съгласуваност на планове и процеси, и отчетност.

Освен Българска народна банка, банките също играят значима роля в инфраструктурната подготовка и ефикасното въвеждане на еврото. Те към този момент извършват натоварен график с многочислени на практика планове, свързани с присъединението към еврозоната. Координацията сред Българска народна банка и банките е на положително равнище и осведоми оценката за цялостния прогрес в процеса на подготовка за еврото. За задачата в централната банка към този момент идва периодическа и съответна отчетност от банките, в това число във връзка с остойностяването на разноските за доработки на системите им.

Както за Българска народна банка, ориентирите за идните задания и отговорности за банките са обрисувани в Националния проект за въвеждане на еврото. Планът разказва нуждата от подготовка за действия като превалутиране на депозитите, заемите, скъпите бумаги и другите финансови принадлежности, както и на дяловите участия. Преди датата на въвеждане на еврото банките би трябвало да приготвят осведомителните си системи за двойно показване в левове и евро по съществени банкови документи и транзакции (салда по сметки, банкови преводи, тегления на банкомат, цени за таксите и комисиони, заплащания по главници и лихви, лихви по депозитни сметки).

В деня на въвеждането на еврото ще се извърши автоматизирано превръщане на банковите сметки от лев в евро. Всички средства в лв. по настоящи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите снабдители на платежни услуги ще бъдат преобразувани гратис в евро. Вследствие от автоматизираното конвертиране от лев в евро ще има промени в номиналната стойност на обезпеченията, заложени или ипотекирани в интерес на банките.

Банките ще имат значими отговорности и при обмяната на банкноти и монети, в месеците преди въвеждане на еврото и по-късно. Например две седмици преди датата на въвеждане на еврото Българска народна банка ще стартира авансово да зарежда банките с евробанкноти и евромонети с българска национална страна. В същия интервал банките ще стартират да доставят търговците и „ Български пощи “ ЕАД с евробанкноти и евромонети с българска национална страна (без такса) – така наречен вторично авансово зареждане.

След въвеждането на еврото, през първите 6 месеца банките (заедно с „ Български пощи “ ЕАД) наложително ще дават безвъзмездна обмяна на банкноти и монети от лв. в евро. След приключването на първите 6 месеца до 1 година след въвеждането на еврото банките ще бъдат задължени да продължат да обменят банкноти и монети от лв. в евро, като към този момент ще могат да ползват такса за тази услуга. След приключване на 1 година от въвеждането на еврото услугата за обмяна на банкноти и монети от лв. в евро, още веднъж с опция за използване на такса за тази услуга, ще се дава от банките по тяхна преценка. Българска народна банка ще продължи да обменя банкноти и монети от лв. в евро гратис и безсрочно.

В умозаключение, всичко гореописано не изчерпва областите, в които предстоят месеци на пределна готовност за банковия бранш, Българска народна банка и другите институции, освен това в комплицирана политическа среда. Например, както беше посочено, основно значение за сполучливо и навременно присъединение към еврозоната има законодателната стратегия. Народното събрание към този момент съумя да одобри значими актове, да вземем за пример промени в Закона за Българска народна банка, свързани с осъществяването на рекомендации в предходни отчети на ЕЦБ за оценка на конвергенцията на България. Предстоят обаче още значими законодателни промени, да вземем за пример свързани с правната интеграция на Българска народна банка в Евросистемата и с нуждата от приемане на Закон за въвеждане на еврото в България, уреждащ рамковите правила, правила и процедури за въвеждането на еврото като публична валута у нас.

Всичко това илюстрира сериозността и значимостта на идните задания и планове. Напредъкът по тях и постигането на задачата за присъединение към еврозоната от 1 януари 2024 година ще не престават да зависят от развиването на политическата обстановка и мотивацията за общи и координирани старания на всички ангажирани институции в България. Близките месеци могат да предефинират и дадат решителен подтик за стратегическото развиване освен на банковия бранш, само че и на българската стопанска система като цяло.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР