БЛС иска оставката на проф. Илко Гетов като зам.-министър на

...
БЛС иска оставката на проф. Илко Гетов като зам.-министър на
Коментари Харесай

БЛС поиска оставката на Илко Гетов като зам.-министър

БЛС желае оставката на проф. Илко Гетов като зам.-министър на опазването на здравето поради казуса с белите електронни предписания. Това заяви пред Българска национална телевизия зам.-председателят на Лекарския съюз доктор Николай Брънзалов.

„ В този вид, в който са въведени белите електронни предписания сега, има проблем и за лекарите, и за обществото. Затова УС на БЛС, подсилен от 28 районни колегии, настояваме за оставката на зам.-министъра на опазването на здравето Илко Гетов. Той очевидно не може да се оправи с казуса “, сподели доктор Брънзалов.

По думите на зам.-председателя на БЛС има доста проблеми, които са били основани със наложителното въвеждане на електронната бяла рецепта. „ Един от тях е, че 70% от лекарите са в неспособност да практикуват в цялостния размер специалността си, само че това, да кажем, ще има решение. Става обаче въпрос за следенето на медикаментите. У нас такова няма. С какви лекарства разполага България на пл. „ Св. Неделя “ (адресът на Министерството на здравеопазването в София, б. р.) не знаят, защото пациентите нямат медикаменти. В същия миг за 33% от изписаните електронни предписания, няма маркирано в НЗИС какво се е случило с тях. Най-вероятно са изпълнени, само че не са регистрирани като такива. Ние настояваме да се върне бялата хартиена рецепта, само че когато това се случи, фармацевтът би трябвало да я качи в НЗИС, а пациентът да се разпише, че изписаните му медикаменти са му отпуснати, както това става с моя амбулаторен лист. Ние настояваме за всяка електронна рецепта, която е отворена в аптека, да се упомене тъкмо какво е осъществено – отпусната ли е, цялата ли е отпусната или отчасти, и тогава да се освободи. А не с една рецепта пациентът да може да отиде в още 5 аптеки да си купи антибиотика. И ние ще борим антибиотичната устойчивост. Това е несериозно! “, сподели още доктор Брънзалов.

Според него в Министерството на здравеопазването анализите се вършат не на база действителни данни, а единствено на база какъв брой предписания са изписани, и по тази причина се твърди, че продажбите на антибиотици са намалели. „ Да твърдиш, че 35% са намалели продажбите на антибиотици единствено въз основа на това какъв брой са изписани в лекарските кабинети, е най-малкото наивно “, сподели общопрактикуващият доктор.

Д-р Брънзалов добави, че от БЛС не приказват за крачка обратно и връщане на хартиените предписания. „ Напротив! Ние настояваме за дигитализацията! Ние желаеме електронната бяла рецепта, само че не по този метод. Настояваме за обединен програмен продукт и на уеб страницата на Министерството да има лист с медикаментите, с които разполага страната, с цел да знаем какво да изписваме лекарите и какво няма да се отхвърля от аптеките “, безапелационен беше той.

По отношение на възбраната за експорт на инсулини доктор Брънзалов си послужи с метафора, като съобщи, че когато има някъде щета в дома, положителният собственик не закача картини да я скрие, а отстранява повредата, с цел да може да действа целият дом както би трябвало. „ Тук се прави противоположното. Когато едно животоспасяващо лекарство изчезне, хората, които зависят от него, са обречени. Това значи, че отрасловият зам.-министър не си е приключил работата “, добави доктор Брънзалов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР