Блокът на западноафриканските държави ECOWAS отхвърли предложението на военната хунта

...
Блокът на западноафриканските държави ECOWAS отхвърли предложението на военната хунта
Коментари Харесай

ECOWAS отхвърля предложението за тригодишно отлагане на изборите в Нигер

Блокът на западноафриканските страни ECOWAS отхвърли предлагането на военната хунта на Нигер за в границите на три години , оповестява " Ройтерс ". Това уголемява политическата невъзможност, която би била провокирана от, в случай че не бъде реализирано съглашение след преврата.

Припомняме, че ECOWAS и други интернационалните сили търсят дипломатически решения за, когато група бойци смъкна президента Мохамед Базум. Това е седмият прелом в Западна и Централна Африка за последните три години.

След като няколко опита за разговор бяха отхвърлени, блокът зае по-твърда позиция по отношение на нигерската хунта, като се приготви да разположи военни сили, в случай че договарянията се провалят. ECOWAS удвои опасността си предходната седмица, след което хунтата в последна сметка да се съгласи да се срещне с тяхна делегация в столицата Ниамей.
 Нигерийска делегация: Хунта в Нигер е отворена за договаряния
Нигерийска делегация: Хунта в Нигер е отворена за договаряния

Търсене на спокойно позволение

В телевизионно послание към нацията в събота вечерта водачът на хунтата военачалник Абдурахаман Тиани сподели, че водачите на преврата остават отворени за разговор. Именно той разгласи, че хунтата ще се насочи към преход назад към народна власт в границите на три години.

Комисарят на ECOWAS Абдел-Фатау Муса сподели пред Ройтерс в понеделник, че позицията на блока остава ясна.  " Освободете Базум без предварителни условия и възстановете конституционния ред без в допълнение закъснение ", настоя той.

Муса също така посочи, че резултатът от " продължаващите неофициални полемики " ще дефинира дали ECOWAS ще изпрати друга посредническа задача в Нигер. В района се следи и засилено наличие на съветската военна група " Вагнер ". Докато даже президентът на Русия , .
 Съединени американски щати постановат наказания на водача на
Съединени американски щати постановат наказания на водача на " Вагнер " в Мали

За въоръжаване за войната в Украйна

Репутацията на блока е под въпрос, откогато поредност от преврати подкопа демокрацията в региона Сахел. Немалко други военни държавни управления желаеха няколко години подготовка за осъществяване на избори.

ECOWAS наложи наказания на Мали предходната година, откакто краткотрайните управляващи не съумяха да провеждат демократични избори. Санкциите обаче бяха анулирани откакто беше контрактуван нов краен период 2024 година

Буркина Фасо също се съгласи да възвърне гражданското ръководство през идната година. Гвинея редуцира графика си за преход до 24 месеца предходната година след напън от страна на ECOWAS.

Нигер към този момент e обиден от голям брой интернационалните наказания след преврата, в това число от ECOWAS, По този метод нараства икономическият напън върху страната, която макар огромният си експорт на уран остава една от най-бедните в света.
 Превратът в Нигер може да провокира дефицит на уран в Европейски Съюз
Превратът в Нигер може да провокира дефицит на уран в Европейски Съюз

Нигер съставлява една пета от общия импорт на уран в ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР