Близо три години, след като беше открита с цел да

...
Близо три години, след като беше открита с цел да
Коментари Харесай

Неработещата Държавна петролна компания окончателно бе закрита

Близо три години, откакто беше открита за да насърчи конкуренцията, Държавната петролна компания публично беше закрита от депутатите в 49-ото Народно заседание. Решението беше взето единомислещо от всички депутати, участвали в залата през днешния ден. 

Дебатът по тематиката се водеше най-вече от представители на „ Демократична България “ и ГЕРБ.

Според Мартин Димитров от Демократична България не би трябвало да се основават държавни сдружения, а да има работещи регулатори. По думите му Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е подобен орган, защото не е правила инспекции на пазара на горива „ поради Covid “ и не е ефикасна.

Много хубаво работи тази комисия, тъй като не работи. Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да работи, а не да се занимаваме с държавни компании “, сподели той.

Според Десислава Трифонова от ГЕРБ партията ѝ поддържа закриването, защото ПП-ДБ „ към този момент са умъртвили Държавната петролна компания “.

Димитров счита, че старания би трябвало да бъдат вложени в това да има повече конкуренция, бистрота и по-ниски цени, а не в държавни петролни компании.

Венко Сабрутев от „ Продължаваме промяната “ също се разгласи за повече регулации в бранша. Според него затова Народното събрание „ би трябвало да си свърши работата и да смени състава на Комисия за защита на конкуренцията ". 

Делян Добрев от ГЕРБ също се разгласи „ за “ закриването на компанията, защото по нея се харчат единствено пари за заплати на чиновници.

Повече от година има 30 индивида, които нищо не вършат, само че получават заплати, още тогава трябваше да я закрият “, сподели той.

Според сметките на депутатите за тази една година след решението на държавното управление на „ Петков “ за закриването ѝ са изхарчени 1 млн. лева „ без никой да прави нищо “. 

Днес ние тука си късаме ризите, а в действителност този спор е неправилен “, сподели още Добрев. 

Държавната петролна компания беше основана от държавното управление на ГЕРБ по концепция на финансовия министър Владислав Горанов. Тогава членовете на кабинета мотивираха нуждата да се сътвори следващото държавно сдружение с опцията то да играе ролята на балансьор на пазара и посредством своите по-ниски, само че въпреки всичко пазарни цени, да смъкна и останалите.

Дружеството беше основано с решение на Министерския съвет през май 2020 година Година по-късно към този момент бе изменен законът, беше назначено управление и му бяха обезпечени 50 млн. лева капитал. Идеята беше държавното сдружение да оперира 100 бензиностанции до края на 2021 година Но нищо от това не се случи, като се изключи че се харчеха средства за прехрана.

През август 2022 година в последния си работен ден кабинетът „ Петков “ направи промени в структурата на няколко държавни предприятия, с които бе закрито и противоречивата петролна компания. За да бъде заличено дефинитивно сдружението от нормативната уредба бяха нужни законодателни промени. 

Няколко дни по-късно към този момент служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов даже разгласи, че ще опита да включи компанията в решаването на енергийната рецесия в България, само че за тази стъпка също бяха нужни законодателни промени, които по този начин и не се случиха. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР