Близо половината от българите са запознати със съществуването на ,

...
Близо половината от българите са запознати със съществуването на ,
Коментари Харесай

WWF: 88% от запитаните в София искат затваряне на ТЕЦ-овете

Близо половината от българите са осведомени със съществуването на, като ясно осъзнават и кои са главните източници на излъчвания у нас. Това сочат резултатите от социологическо изследване, направено по поръчка на природозащитната организация, броени месеци преди историческия Форум на кметовете в Стара Загора. Планиран за 29-и и 30-и септември 2021г., в него се чака да се включат физически и виртуално десетки градоначници на въгледобивни общини от Централна и Източна Европа.

Проучването обгръща 1000 респондента, навършили 18 години. 48% от пълнолетното население се усещат осведомени с проблемите към изменението на климата. А втората най-популярна тематика, влизаща в обсега на дейностите на WWF, се оказва битката с, позната на 36% от запитаните. Около една пета от участниците в изследването показват познания по въпросите, свързани с противозаконното строителство в и устойчивото ръководство на горите.

За страдание обаче, тематиката за трансформирането на въгледобивния бранш и прекосяването към екологично чиста сила не е изключително известна у нас – тя е позната на едвам 10% от популацията. Въпреки това запитаните показват ТЕЦ-овете като главните причинители на, следвани от промишлеността и превоза.

„ Макар че самодейността за трансформирането на ТЕЦ-овете се свързва от по-голямата част от популацията с евентуално повишение цената на електрическата енергия, половината от допитаните я поддържат. Активното присъединяване на управляващите в популяризирането на опциите за заменяне на енергийната промишленост, ползваща въглища, с нови енергийни модели и бизнеси и преквалификация на служащите от ТЕЦ-овете би повишило каузи на позитивно настроените към тази смяна в българската енергетика “, разяснява Георги Стефанов, началник на процедура „ Климат и сила “ във WWF.

Преобладаващото болшинство или 78% от запитаните не са чували, че Европейският съюз отпуска съществени средства за развиване на устойчиви бизнеси в България, заместващи преструктурирането на въглищните действия в енергетиката. А 1/3 от респондентите не познават тематиките, свързани с, справедливия енергиен преход и трансформацията на въгледобива.
 Докладът „ Жива планета “: Изгубили сме 68% от гръбначните животни за по-малко от 50 години Докладът „ Жива планета “: Изгубили сме 68% от гръбначните животни за по-малко от 50 години
Човечеството е унищожило 68% от популациите на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби за по-малко от половин век, сочи новият док...

Оптимистичното обаче е, че съгласно изследването на публичното мнение, 50% от пълнолетните българи имат дейна настройка за присъединяване в енергийния преход на страната. И въпреки това да не се харесва на енергийните монополи, жителите биха желали сами да могат да създават електрическата енергия за потребностите на своите семейства.

Една огромна част от запитаните считат, че главен проблем на енергетиката в България са остарелите способи за произвеждане на сила и неналичието на нововъведения в бранша. Други са на мнение, че проблем са ниските приходи, които водят до усложнение при заплащането на сметки и постановат потребление на нерегламентирани източници на сила. Но близо 30% от интервюираните са за построяването на съвременни индустриални уреди с нови технологии, които щадят природата, а други 27% биха предпочели уреди за произвеждане на сила от възобновими източници. Едва 7% от интервюираните считат, че въглищата нямат опция.

„ Ползите, които се асоциират със закриването на ТЕЦ-овете, са главно свързани с възстановяване на екологичната конюнктура в България и запазване на природата. Също по този начин, забележителен дял от популацията чака от тази смяна и благоприятни условия за модернизиране на енергетиката, повишение на стандарта на живот и благоустройство на виталната среда. Изборът на различни промишлености е прекомерно експертен проблем, за решаването на който няма по какъв начин да се разчита единствено на отзиви на засегнатите страни. В същото време обаче въвличането им в процеса на създаване на концепциите за енергиен преход би повишило настройката им за присъединяване и подпомагане “, добавя Стефанов.

Още:

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР