Близо година след началото на пандемията от КОВИД-19 почти всеки

...
Близо година след началото на пандемията от КОВИД-19 почти всеки
Коментари Харесай

Край на корона кризата ли? Половината българи отказват да се имунизират срещу К-19

Близо година след началото на пандемията от КОВИД-19 съвсем всеки втори българин счита, че тя е трансформирала не просто обособени аспекти от всекидневието ни, а цялостния ни метод на живот. Това демонстрират резултатите от последното национално-представително изследване на Алфа Рисърч, извършено в интервала 8 - 15 февруари измежду 1007 пълнолетни жители.

След близо 10 месеца по-голяма или по-малка обществена изолираност, над една трета от хората споделят, че изпитват психически и прочувствен дискомфорт, заради лимитираните контакти с околните си, страха от вируса, сериозните трансформации в нормалния им метод на живот и работа.

Значителен дял от интервюираните показват и напълно съответни промени, някои от които могат да продължат и в бъдеще: 17.2% са почнали да употребяват повече технологии. В 13.6%, или в над 300 000  семейства някой е минал към работа от у дома (хоум офис).  12.4% регистрират загуба на приходи поради пандемията. 4.5% са семействата, в които някой наложително е останал у дома, поради отдалеченото образование на децата. Също толкоз, или малко над 130 000 са фамилиите, в които техен непосредствен се е завърнал  от чужбина.

Преки здравни последствия от пандемията е понесло всяко шесто семейство – 15.9% декларират, че някой от тяхното най-близко обграждане се е разболял от КОВИД.

За ¼ от българите (предимно поданици на селата и хора с по-нисък статус, чиито живот кардинално е с по-малко обществени контакти) пандемията не е провокирала обилни промени.

Една от сферите, която претърпя най-големи промени в следствие от пандемията, е образованието. То е измежду най-значимите за българина цели, а обстановката изискваше бързи, гъвкави и нетрадиционни решения, като прекосяването към отдалечената форма на образование. Въпреки като цяло позитивните оценки на родителите за акомодацията на системата, 61.6% утвърждават поетапното връщане на по-големите възпитаници в клас на ротационен принцип. Решението се поддържа в още по-голяма степен от родителите на възпитаници, където доближава 78%. 67.4% утвърждават присъственото образование на всички дребни възпитаници.

С оглед на близкото бъдеще, изследването откроява и една тревожна наклонност. За болшинството от българите началото на имунизационната акция не започва безапелационно. Освен че към днешна дата едвам 1.5% декларират, че са получили най-малко една доза ваксина, единствено 10 на 100 показват предпочитание за бързо имунизиране - спад от 4 на 100 по отношение на декември.

Имайки поради обстоятелството, че 10% се равняват на към половин милион души, явно е, че както информационната, по този начин и организационната тактика на акцията, се нуждаят от значително усъвършенстване. 51.9% не имат намерение да се имунизират, 36.8% се двоумят и решението им ще зависи тъкмо от хода на тази акция.

Характеристики на изследването: Проведено в интервала 8 - 15 февруари 2021г. от Алфа Рисърч  национално-представително изследване измежду извадка от 1007 пълнолетни жители. Използвана е двустепенна стратифицирана по район и вид обитаемо място извадка, с асортимент на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и обучение. Метод на интервюиране - директно стандартизирано изявление по домовете с таблети.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР