Близо до София се намира най-големият производител в Европа, специализиран

...
Близо до София се намира най-големият производител в Европа, специализиран
Коментари Харесай

Бронежилетките от Костинброд, които спасяват живот по целия свят

Близо до София се намира най-големият производител в Европа, профилиран напълно в изработването на бронежилетки. " Марс армор " е основана преди 21 година от Пламен и Гергана Ташкови, като синът им Николай също се включва в ръководството на фамилната компания. За 2022 година приходите на компанията са близо 55 млн. лева, а чиновниците - 170. Визитка " Марс армор " е българска компания за произвеждане на средства за самостоятелна отбрана от патрони: бронежилетки, каски и щитове. Основана е от Пламен Ташков и брачната половинка му Гергана Ташкова през 2002 година От микропредприятие с двама души личен състав и шевна машина " Марс армор " пораства до компания със 170 чиновници, оборот близо 55 млн. лева за 2022 година и индустриална база на повърхност 20 хиляди кв.м в Костинброд. Продукцията й се осъществя съвсем напълно на външните пазари, като бронежилетките се изнасят в над 80 страни от Близкия изток, Северна Африка, Латинска Америка и Европа. " Марс армор " е на процедура най-големият производител в Европа, профилиран напълно в направата на бронежилетки.
Мечтата на инж. Пламен Ташков е идващият клиент да поръча това, което е поръчал предходния, само че тя в никакъв случай не се сбъдва. " Затова и в портфолиото на " Марс армор " ще намерите над 2200 модела бронежилетки ", споделя съоснователят и шеф на българската компания за произвеждане на средства за самоотбрана от патрони. Точно поради тази еластичност и модел на работа през последните 20 години " Марс армор " съумя да се наложи като разпознаваемо име в сектора на световно равнище. Днес компанията доставя щитове, каски, бронежилетки и други в над 80 страни и съвсем всяка година регистрира двуцифрени растежи на оборота - близо 55 млн. лева за 2022 година, или растеж 74% по отношение на 2021 година

Семейната компания, почнала активността си с двама души през 2002 година, през днешния ден обезпечава над 170 работни места в предприятието в Костинброд, като множеството чиновници са със приблизително, приблизително особено и висше обучение. " Отвъд числата за създадени бройки и обороти нашата работа има идея, избавя животи. Бях очевидец, когато инж. Ташков получи мейл от испанската полиция, че наша жилетка е избавила живота на техен сътрудник в престрелка. Много се радваме на такива известия, те осмислят работата ни ", споделя Анелия Малева от " Марс армор ", до момента в който ни демонстрира цеховете за твърда и мека материя и лабораторията за балистични проби на крайния артикул.
Фотограф: Надежда Чипева Реклама От каски до бронежилетки
Пламен Ташков е някогашен офицер от Българската войска. През 1990 година постъпва във Военния проучвателен институт, където се занимава с бронежилетки - взе участие в разработки и методика за оценка на средства за самоотбрана след трагичния случай с българския контингент в Камбоджа през 1990 година " Спомняте си, няколко боеца починаха след нахлуване, макар че бяха с жилетки, доставени от израелска компания. Впоследствие се оказа, че те дават отговор на посочените в контракта специфики, единствено че нашата войска е имала потребност от други бронежилетки. За страдание знанията ни по тази тематика не бяха високи. " Институтът, който 10 години се занимава с изпитвания и разработка на средства за самоотбрана и оръжия, е закрит през 2000 година при ръководството на Иван Костов, а бъдещият предприемач е скъсен. " Винаги ще съм му признателен за това ", смее се инж. Ташков.

През 2001 година той основава консултантска компания дружно със собствен съучастник: " Фирмата стартира като комерсиална - с доставка на каски за Министерството на защитата. Един прелестен ден отидох при моята брачна половинка и й споделих, че аз запознат съм бронежилетки, а тя може да шие и за какво да не стартираме лично произвеждане. " За начален капитал употребяват няколко заплати, изплатени като обезщетение при закриването на института, и спестявания на родственици.
Фотограф: Надежда Чипева
През 2002 година Ташков изкупува дяловете на съдружника си и основава " Марс армор ", а през 2003 година стартира самото произвеждане: " Лека-полека, изначало единствено с един офис. Първо произвеждахме на ишлеме - намерихме компании за задачата, след това направихме едно малко произвеждане в Суходол. " Първият огромен пробив за " Марс армор " у нас идва с контракт за доставка на жилетки за Министерството на защитата през 2006 година след " трагично " извоюван търг и " инфарктни " договаряния с финансиращата банка по думите на инж. Ташков.

През 2012 година индустриалната база се мести в Костинброд, където след няколко разширения доближава 20 хиляди кв.м. Днес предприятието е едно от най-модерните в сектора, като всички детайли на бронежилетките се създават на място - в това число балистичните плочи и панели, а от няколко години е внедрено и произвеждане на каски. " Там някъде зад фактологията има едни човешки страсти ", споделя от своя страна сътрудникът в живота и бизнеса на инж. Ташков - Гергана Ташкова, която дава отговор за производството и човешките запаси в " Марс армор ". " Когато останеш без заплата, без сигурен приход, с двама подрастващи синове, ужасът е огромен. Това, което аз направих като жена, е да не се поддам на суматохата. "
Фотограф: Надежда Чипева Реклама Country by country
От 2007 година до момента " Марс армор " е главен снабдител за българските силови структури. Първите триумфи отвън страната са в Египет. " И до през днешния ден това е най-големият ни пазар, владеем към 98% от доставките на средства за самоотбрана за локалните войска и полиция ", споделя инж. Ташков.

Външните пазари се разрастват с бързи темпове, като поръчките идват главно след търгове, а компанията става разпознаваема на интернационалната сцена с помощта на участия във военни изложби и профилирани конгреси, проведени от монополистите в доставката на първични материали в бранша като Dupont.

" По ревютата ме питаха дали развиването ни следва модела step by step - малко по малко, а аз отговарях - не, моделът ни е country by country - страна след страна. В момента работим в към 85 страни, участваме в търгове на всички места по света - от Латинска Америка до Филипините и Далечния изток, а " Марс армор " е един от най-големите производители в Европа и света (който изнася продукцията си световно, защото има доста огромни производители, които обаче създават единствено за локални или районни пазари) ", коментира Ташков. Тъй като бронежилетките са оръжие по смисъла на закона, компанията към момента няма право да изнася за Украйна, само че е в очакване на отпадане на рестриктивните мерки поради декларираната от държавното управление позиция на поддръжка към нападната страна.
Фотограф: Надежда Чипева Предимствата на фамилния бизнес
" В ръководството на " Марс армор " интензивно участваме аз, брачната половинка ми и огромният ми наследник Николай. Моят фокус е върху развойната активност, брачната половинка ми дава отговор за персоналния състав и производството, синът ни е пълномощник и се занимава с търговия. Той като по-млад човек има по-различно мислене и дава скъпи препоръки ", показва съоснователят на " Марс армор ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР