Близо 80 процента от присъдите за трафик на незаконни мигранти

...
Близо 80 процента от присъдите за трафик на незаконни мигранти
Коментари Харесай

Повечето трафиканти на мигранти се измъкват от затвора с условни присъди

Близо 80 % от присъдите за трафик на противозаконни мигранти у нас са условни, заяви БТВ, базирайки се на следствие в няколко съдилища в страната от региони с огромен брой арестувани превозвачи на чужденци без документи.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 1199
Февруари 2021-ва. Джип обикаля покрайнините на Ново село край Свиленград. Шофьорът се оглежда за чакащи чужденци без документи, минали през границата от Турция. Очаква над 20 души. Вместо да натовари клиентите, обаче е арестуван от полицията.

Денис Андонов е наказан за присъединяване в опит за трафик на 24-ма незаконни мигранти. Прави признания и от преди месец е с условна присъда.

Сам ли е трябвало да ги превозиш тези мигранти?

Не сам, с още един човек. Две коли, той е от София. Третият човек е този, който ни каза кой, къде е що е, който дава парите, нали. И откъде да ги вземем и къде даги закараме. От него взимаме поръчката, от него взимаме и парите. Условията са да ги закараме и на следващия ден да ни се плати – по 300 евро на човек.

За колко човека?

Ами колкото успея да натоваря. 

Каква вместимост имаше? Колко места?

Ако се натъпчат 10 – 15 мога и да вкарам.

По 300 евро на човек се получава една сума.

Добра е, всеки може да я сметне. За два дни изкараните пари са добри.

Денис е един от многото условно наказани за транспорт на противозаконни мигранти. „ Задържаха ме за два дни, от там нататък към този момент юристи, разпити, едно – друго, пуснаха ме и към този момент 2 година и половина 3 ме разкарват по разпити и най-после ме осъдиха. 3 години условна присъда и 5 000 лева санкция “, сподели Денис.

По закон условната присъда е тип отсрочено наказване, което става действително след задържане за ново закононарушение в посочен от съдията изпитателен период. Т.е., в случай че в този момент бъде заловен с ново нарушение, Денис ще стартира да лежи зад решетките за 3-те години, избрани от съдията. Ако не наруши закона той си остава независимост.

С условна присъда, обаче са и останалите двама подсъдими по делото на Денис в Свиленградския областен съд  – другият водач и индивидът, който им е поръчал транспорта на мигрантите. Денис се разкайва за закононарушението и споделя, че няма да го извърши още веднъж, само че други като него не се стопират пред условното наказване. 

Такъв образец е Мохамед Арабие, сириец, който живее в София и също е наказан условно -  за логистика, помощ и настаняване на 68 мигранти на адрес в София. 

„ Ето твоите пасажери, Абу Али! От София отиваме към Белград. Не сме спрели за секунда. Как е пътят момчета Препоръчваме, който желае да излезе от София, да се свърже с Абу Аднан и Абу Али? “, се чува в един от клиповете, който той самичък разгласява в обществените мрежи.

Условната присъда на сириеца е от година и половина. Тя обаче не го стопира и той скоро е хванат още веднъж да взе участие в трафик. Така получава втора присъда. Тя към този момент е затвор, а Арабие ще излежи и първата - зад решетките ще бъде общо  2 години, оповестиха от прокуратурата. А малко преди да влезе там Арабие е арестуван трети път да оказва помощ на мигранти, излиза наяве от Министерство на вътрешните работи.

„ Задържан е сега и му е взета непрекъсната мярка задържане под стража. 0424 Лице, което е с 5 заявителски материала и три досъдебни производства “, сподели старши комисар Петър Джигов, заместител шеф на ГДГП.

През последните 2 години Мохамед Арабие е арестуван пет пъти. Причината - Наемал е жилища на свое име, в които е настанявал незаконни мигранти. Например, тази къща в Драгалевци, където съгласно източници на БТВ, са били настанени 53-ма чужденци без документи. И още 3 жилището в столичния Студентски град. Арабие отхвърля на поканата ни за изявление от пандиза.

Примерът с него обаче демонстрира какъв брой неефективна може да бъде една условната присъда.

„ За страдание, фактически голям % имаме условно наказани лица, над 80 %, което отново е в границите на закона, само че там към този момент се нарушава, по какъв начин да кажа чувството за правдивост на наказването, успеваемостта му е леко нарушена “, сподели Евгени Узунов, ръководител на Районен съд – Бургас.

От общо 97 каузи за трафик на мигранти там за последната година, едвам 11 са приключили с дейно наказване затвор. Тези с условни присъди са 81  - най- постоянно след признания и съглашения на подсъдимите с прокуратурата.

Подобна е картината и в различен съд от регион с централизация на трафик през границата – Свиленградския. За една година там са завършили 52 каузи по два текста от наказателния кодекс за трафик на мигранти. Едва петима от отговорните са влезнали в пандиза. Други 71 са наказани условно. Подобни са наказванията из цяла България. И на всички места споразуменията доминират.

„ Според мен даже структурата на този тип престъпност е ориентирана към такива лица + тъй като се сортират младежи или малолетни, ниско образовани, хора, които не са трудово ангажирани, с невисок обществен статус, отговорности, включая с заеми, и неосъждани, с чисто правосъдно минало “, сподели Евгени Узунов.

Превозвачът е най-лесната за залавяне фигура в каналите за трафик на мигранти, само че той постоянно не знае детайлности за организацията в схемите. Денис е подобен образец.

Сред дребното наказани на затвор за каналджийство в Бургас и Свиленград има с наказване за по 5 месеца, други - година, а по-рядко 3 или 5 години. Независимо дали става дума за едри или дребни играчи всички присъди са съпроводени с санкции -  от 2 000  до над 20 000 лева Повечето тези пари са несъбираеми, регистрира арбитър Узунов. Защото над 60 % от осъдените са чужденци.

„ Те са в арестите наши и са тука, до момента в който влезе решението  в действие, присъдата. И когато постановим присъда и към нея нормално има и санкция, той с починалото си напуща страната и до такава степен. Нямаме механизъм за събираемост “, уточни Узунов.

Събирането на санкциите от българи също е мъчно. Условно наказаният Денис занапред ще внася своите 5 000 лева Но най-много съжалява за колата, с която е трябвало да натовари мигрантите. Тя е иззета в интерес на страната.

„ Тя може би е на границата, където е арестувана или към този момент е пусната на търг и е продадена. И аз проследявам от доста време да хвана да си я купя още веднъж. В уеб страницата на Национална агенция за приходите + Или някой граничар с връзки в случай че се е уредил да си я вземе, щото въпреки всичко е хубава кола “, сподели Денис.

Успешните конфискации и някои ефикасни присъди са изключения измежду условни санкции и несъбрани санкции, настояват адвокати. А възприятието за безотговорност прави каналджиите по-смели.

„ Според мен по-висока успеваемост бихме постигнали не с увеличение размерите на наказванията, а с успеваемост на другите ограничения. 1028 Да можем да заменяме санкцията с публично потребен труд, с отнемане от независимост в хипотези, които биха могли да заложат законодателите. Апелирам и към законодателите, когато се вършат такива промени в нормите, дано да поканят и експертите, като да дадем експертно мнение за това къде и какво бихме могли да промени за по-добра успеваемост “, акцентира Евгени Узунов.

Потокът от противозаконни мигранти към границата ни не стопира да пораства. Само в последната полицейска интервенция от последните дни има арестувани 9 лица с повдигнати обвинявания и 72 часа задържане. 

Заместник- шефът на гранична полиция старши комисар Джигов регистрира, че броят на недопуснатите у нас противозаконни мигранти за година е повишен с над 50 %. Задържаните при опит да изоставен българско-сръбската граница пък са намалели повече от два пъти за годината.

„ Това демонстрира, че са взети ограничения за вторичното придвижване на мигранти, което е доста значимо с оглед изискванията за идното ни присъединение в шенгенското пространство “, съобщи Петър Джигов.

Дали обаче ще намалее броят на стотиците претенденти да припечелят от един курс с колата си? Дали законите ни задоволително респектират дребните риби в схемите на трафик, които са най-видими и многочислени? Да не приказваме за по-едрите. Организаторите на каналите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР