Близо 60 000 седмокласници се явяват на националното външно оценяване

...
Близо 60 000 седмокласници се явяват на националното външно оценяване
Коментари Харесай

60 000 седмокласници се явяват днес на изпит по български език

Близо 60 000 седмокласници се явяват на националното външно оценяване по български език и литература, което се организира през днешния ден от 9.00 часа.

Изпитът ще се организира в 6 900 зали на 1 716 учебни заведения в страната при съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Още през вчерашния ден класните стаи бяха дезинфекцирани и запечатани. Днес те ще бъдат отворени малко преди учениците да влязат в тях. Също както на държавните зрелостни изпити за зрелостниците, и на НВО-то учениците ще би трябвало да носят маска, а на входа ще се мери температурата им. Ако е висока, те ще се връщат у дома. Училищата с над 100 деца, които поставят изпит, би трябвало да обезпечат минимум два входа за достъп до постройката.

Външното оценяване по български език и литература се състои от два модула - първият дълготрайност 60 минути, а вторият - 90 минути. Знанията на седмокласниците ще се ревизират посредством тест с общо 26 задания.

Заради изключителното ситуацията, поради което на учениците се наложи да учат отдалечено, тази година МОН реши да не включи някои от тематиките в изпита. В тестванията по български няма да се включват тематиките за комплицирано съставно и комплицирано смесено изречение, както и творбите " Бай Ганьо пътува " (Алеко Константинов), " Неразделни " (П. Славейков), " Заточеници " (П. Яворов), " По жицата " (Й. Йовков) и " По беритба " (Е. Пелин). Изпит по избор в края на 7-и клас по непознат език тази година няма да има.

На 17-и юни, сряда, ще се организира националното външно оценяване на учениците от 7-ми клас по математика.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР