Близо 6 хиляди заявления за достъп до обществена информация са

...
Близо 6 хиляди заявления за достъп до обществена информация са
Коментари Харесай

5 841 заявления подадени на е-платформата за достъп до обществена информация

Близо 6 хиляди заявки за достъп до социална информация са подадени, обработени или са в развой на обработка в законовия период, на електронната платформа https://pitay.government.bg от стартирането ѝ през 2019 година досега. Чрез единната, обществена, уеб основана осведомителна система жители, юридически лица, представители на медиите могат да изискат информация по тематики от компетентността на така наречен „ задължени субекти “ по Закона за достъп до социална информация – централни и териториални органи на власт, включително министерства, организации, регионални, общински и районни администрации, профилирани териториални администрации.

Широк е тематичният обсег на търсената информация - в народен или местен мащаб. Сред забавните питания от последните 2 месеца са: какъв брой са тежките пътно-транспортни катастрофи през летния сезон по области; какъв е общият брой морски произшествия на плажовете в районите Варна и Бургас; ще има ли нова процедура за концесиониране на летище Пловдив; какъв брой са подадените на тел. 112 сигнали за нарушавания от заведения за хранене; какъв брой административни нарушавания са открити за нерегламентирано изхвърляне на отпадък в община Варна; кои са почетните консули на непознати страни у нас и наши в чужбина – в границите на интернационално журналистическо разследване; какви средства за представителни и протоколни потребности са изразходвани за съответен интервал в Министерския съвет; какъв брой системи за премерване на шума има на територията на столицата; каква е програмата на Столичната община за поддръжка на инвитро процедурите; какъв е съставът на екипа за отбелязване на Европейската година на младежта.

Получената посредством платформата информация е обществена и може да се употребява освен от заявителя, само че и от показали интерес други консуматори – физически лица, компании, научни служащи, публицисти, при прецизно съблюдаване на условията на Закона за отбрана на персоналните данни. В секция „ Статистика “ на платформата се основава нов раздел, където регулярно ще бъде оповестена систематизирана информация за броя и проблематиката на постъпилите въпроси и отговори.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР