Близо 5500 подписа до момента е събрала петицията, с която

...
Близо 5500 подписа до момента е събрала петицията, с която
Коментари Харесай

Родители искат извинения на отсъствия не само с медицинска бележка, лекарите ги подкрепят

Близо 5500 подписа досега е събрала петицията, с която родители упорстват здравната записка да не е единственият документ за засвидетелствуване на отсъствия от учебно заведение, в случай че детето има здравословно неразположение. Това е една от злободневните тематики, които съпътстват началото на тази образователна година, паралелно с въвеждането на електронната записка, която лекарите към този момент издават на учениците при отсъствия.

Пред БНР създателят на петицията Ирина Манушева посочи, че това не е петиция против дигитализацията и електронните бележки. Въвеждането на е-бележките беше единствено мотив, добави тя. По думите й казусът е дълготраен:

" У нас има една извънредно прецизна и официална политика по отношение на отсъствията на децата. За всяко неявяване - и преди, и в този момент, се изисква здравна записка. При най-лекото неразположение, което не изисква обзор от доктор, се постанова родителите да отделят доста време, с цел да заведат детето, с цел да може лекарят да удостовери, че детето има потребност от един или няколко дни отмора вкъщи. В същото време всички заболели деца имат потребност от вниманието на лекаря. Лекарите са претрупани, изключително тези, които работят с деца ".

Злоупотреби има постоянно, акцентира Манушева и добави, че системата сега не ги предотвратява. Според нея стягането на формалните правила нормално води до усложнения на съзнателните хора.

По думите й предстоят значимите диалози по тематиката с виновните институции.

Според персоналния доктор от Варна доктор Николай Христов предлагането звучи умно:

" Наистина сме претрупани. Наистина няма никакъв медицински смисъл за дребни отсъствия и дребни неразположения да се върви особено на доктор. Няма никакъв медицински смисъл да се смесват здрави и заболели деца. Няма никакъв медицински смисъл да се губи от нашето скъпо време, което ние можем да отдадем за диспансерно наблюдаване и профилактика на нашите пациенти ".

По думите му при леки неразположения родителите могат да се оправят и сами.

" Тук никой не приказва за пари. Трябват 5 реда промени в наредби, двете министерства да седнат, до момента в който си пият кафето, да се схванат, да се стиковат нещата и до такава степен. Пари не трябват за това, би трябвало административен потенциал ".

Д-р Христов разяснява и въпроса с електронните предписания за антибиотици и медикаменти за диабетноболни:

" В търговията с медикаменти от дълго време в България се случват забавни неща, случват се главно на мрачно, ние не знаем какво става там. Обикновено диалогът е на равнище търговия на едро. Говори се за реекспорт, за противозаконен реекспорт, за проблеми със системата за верификация на медикаменти, министерството се пробва да вкара някакъв ред този път в търговията на дребно и започнаха проблемите ".

Той подсети гратисния интервал и съобщи изрично, че общопрактикуващите лекари от дълго време са подготвени за това. При нас проблем няма, безапелационен е докторът.

" Явно доста неща се случват на мрачно в търговията с медикаменти, в това число на дребно в аптеките, и опитът да бъде хвърлена светлина върху тези събития очевидно провокира мощно отрицателни реакции от засегнатата страна ", изрече мнението си той.

 Пресечни точки постоянно могат да бъдат открити, счита доктор Христов. По думите му би трябвало да се съблюдават законите и наредбите, което очевидно до момента не е правено. Сега електронизацията изкарва нещата на бял свят, тя е без конкуренция, означи той и изрази вяра министърът да издържи.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР