Близо 5 милиона лева са предвидени през 2021 г. за

...
Близо 5 милиона лева са предвидени през 2021 г. за
Коментари Харесай

5 млн. лева са предвидени през 2021 г. за археологически разкопки по пътни проекти


Близо 5 милиона лв. са планувани през 2021 година за археологически изследвания по изграждащите се огромни пътни планове в страната, осведоми Агенция " Пътна инфраструктура ".

За запазване на културно-историческото завещание ще продължи изследването по автомагистрала " Хемус ", както и на път I-1 Видин - Ружинци - Монтана. Предвидено е археологическо наблюдаване и при строителството на северния обходен път на Бургас.

През 2020 година също бяха отпуснати към 5 млн. лв. за археологически изследвания на пътните планове. По трасето на Автомагистрала " Хемус " сред 122-ри и 189-ти километър са проучени 15 обекта. Част от тях са селища от праисторията, римската ера и средновековието, както и надгробни могили. Направени са избавителни археологически изследвания на два обекта на територията на област Ловеч - при Брестница и при пътната връзка с път I-4, край местността Боаза. С възлагането продължи изследването на единия обект, открит в края на 2019 година Счита се, че той е от римския интервал, от средата на II-ри доникъде на III-ти век , както и на втория обект, регистриран като ранносредновековен металургичен център.

По трасето на автомагистралата от пътен възел " Боаза " до пътен възел " Каленик " са проучени 11 археологически обекта. Преобладаващата част от тях са могили, както и многослойни селища от разнообразни исторически столетия. Извършени са и наблюдения на сектор 1 - от пътен възел " Боаза " до пресичането с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин, в това число пътен възел " Дерманци ", и сектор 2 - от края на пътен възел " Дерманци " до връзката с път ІІІ-3005 Радювене - Катунец, при пътен възел " Каленик ". Издирвани са археологически обекти и в секторите 4, 5 и 6. Това е трасето от края на пътен възел " Плевен " при пресичането с път II-35 Плевен - Ловеч до връзката с път I-5 Русе - Велико Търново, в това число и пътния възел на Автомагистрала " Хемус " в област Велико Търново.

Проучвания са направени и на три археологически обекта по трасето на Автомагистрала " Хемус " на територията на област Шумен. Изследвани са открити структури от Късната бронзова ера и Халколита, както и още два обекта - единият от римската ера III-IV в. след Хр., а вторият от ранното средновековие IX-Х век.

По направлението на пътя Видин - Димово - Бела - Ружинци - Монтана са регистрирани 8 археологически обекта . По първични данни някои от тях съставляват селища от II-ро до I-во хилядолетие преди Христа. Има и материали от римската ера и от османския интервал. Започна изследването на четири от тях, като се чака през 2021 година то да продължи, както и да бъдат проучени останалите четири.

Един обект от късната древност е изследван по трасето на път І-8 Калотина - СОП. Археолозите са изследвали и археологически обект при 36-ти км на Софийския околовръстен път, в сектора от пътен възел " Цариградско шосе " до пътен възел " Младост ". Той е регистриран при археологическото наблюдаване, осъществявано при строително-монтажните работи на обекта. Открити са въглени, мазилки и битова керамика от Ранната желязна ера.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР