Близо 5.5 млрд. лв. по-малко приходи от износ са отчели

...
Близо 5.5 млрд. лв. по-малко приходи от износ са отчели
Коментари Харесай

Износът към септември: 5.5 млрд. по-малко заради енергетика, метали и олио

Близо 5.5 милиарда лева по-малко доходи от експорт са отчели българските предприятия от началото на годината до септември в съпоставяне със същия интервал 2022 година Спадът възлиза на към 8% на годишна база, демонстрират предварителни данни на Национален статистически институт. Той идва както по линия на енергийни артикули и естествени масла и мазнини, чиито цени се сринаха след миналогодишното рекордно повишаване, по този начин и на железни артикули и такива от разнообразни материали. Експортът предстоящо продължава да се движи на минус по отношение на година по-рано към този момент седми следващ месец на фона на, който е водещият пазар за българската продукция.

Междувременно продажбите на артикули като машини и съоръжение и артикули за последна приложимост към момента се показват добре и порастват на годишна база. Така на процедура спадът на цените на силата и горивата, с помощта на които българският експорт реализира рекордни резултати предходната година, сподели, че не може да се разчита на еднократни пазарни шокове да донесат дълготраен напредък, а би трябвало да се развиват производства с висока добавена стойност.

За деветте месеца продадените зад граница български артикули възлизат на близо 63.9 милиарда лева Само през септември цената е 7 милиарда лева, което е с към 10% по-малко от същия месец на предходната година. Данните са номинални, по тази причина значително зависят от измененията в цените. Към третото тримесечие, за когато има последни налични данни, износните цени са общо към 5% по-ниски от междинното за 2022 година Тези на растителните и животинските мазнини и масла са паднали с над 38%, а на енергийните артикули - най-вече ток и горива - с над 23%.
Реклама
Ако през второто тримесечие по-рязко надолу дърпаше търговията с Европейски Съюз, то през третото по-големият спад е при продажбите за трети страни. Така общо от началото на годината до септември спадовете по двете посоки съвсем се изравняват и са към 8%. Все отново обаче европейският пазар е с по-голяма тежест, защото там се осъществят две трети от българския експорт.

Вносът на артикули за интервала както нормално надвишава износа и възлиза на 71.8 милиарда лева, само че и той понижава по отношение на година по-рано - с над 10%. И тук водеща роля има спадът на цените, а ненапълно може да се чете и като сигнал за отслабващо търсене. По-ниските цени на петрола тази година се показват като съществена причина за. На процедура комерсиалният баланс на страната остава негативен, само че поради по-бързия спад на вноса от този на износа минусът се свива с към 2.8 милиарда спрямо предходната година.
Свързани публикации Удвояване: Продажбите на ВМЗ изригват през тази година 8 ноември 2023, 16:13 Световната стопанска система се опълчва на гравитацията. Това не може да продължи дълго 7 ноември 2023, 10:07 Спад в производството и потреблението на ток в страната през октомври 7 ноември 2023, 08:02 Еврозоната е на ръба на криза след спад с 0.1% през третото тримесечие 2 ноември 2023, 07:57 Бюджетът към октомври: Дефицитът се удвоява до 1.4 милиарда лева 2 ноември 2023, 06:05
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР