Близо 46 милиона лева отиват при общините за нова услуга

...
Близо 46 милиона лева отиват при общините за нова услуга
Коментари Харесай

Нова безплатна услуга в помощ на възрастни и самотни хора

Близо 46 милиона лв. отиват при общините за нова услуга за възрастни и самотни, и за хора с увреждания. Кандидатстването за европейските средствата стартира.

Обучени фрагменти ще вървят по домовете и ще дават гратис здравни и обществени грижи.

В село Лютиброд няма аптека, от години не е стъпвал и доктор. Повечето му поданици са възрастни и самотни. За лекуване вървят до града или викат кола за спешна помощ.

" На нашата улица сме единствено вдовици и няма здрав човек. Няма кой едно хапче да ти купи, нито да ти удари некой инжекцията ", споделя жена от селото - Милка.

Новата услуга, която от следващата година ще дават общините, ще е тъкмо за хора като 72-две годишната Милка.
Възрастни и самотни, а и хора с увреждания, ще могат да аплайват пред локалната власт, тя ще им прави оценка и ще реши кого да включи в услугата.

Здравното министерство изготвя методиката, по която ще се обучат хората, които ще обикалят домовете и ще правят по едно и също време здравни и обществени грижи.

" Да смени превръзка, в случай че има следоперативна активност, да се бият съответните инжекции, да напазарува и по този начин да подкрепи възрастния човек, по същия метод и за хора с увреждания ", изяснява Зорница Русинова, зам.-министър на труда и обществената политика.

В множеството случаи най-вероятно ще се разчита на медицински сестри от околните лечебни заведения.
За задачата - общините ще подписват контракти с лечебните заведения. С парите по плана ще имат право да им купят коли, с които да обикалят адресите.

Дотогава - Милка ще продължи да разчита на лийния, игла и конец, с цел да мери кръвното си.

" Меря си кръвното самичка, няма лекар, няма никой, това е ситуацията, сами са лекуваме, нека има Господ над нас да ни оказва помощ. Използвам линията и конец с игла, може и пръстен златен, ето вижте по какъв начин се върти, 75 ми е долната, в този момент не преставам за горната – няма и 120 ", изяснява Милка.
Студ и липса на грижа убиха самотни възрастни хора Живеели при безчовечен условия в село в община Кнежа
Новите услуги ще се дават най-много по 2 часа дневно на човек. Ще са безвъзмездни за нужадещите се. На експертите, които ще поставят грижите - общините ще заплащат заплата.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно, общините ще продължат да дават услугите - " Личен помощник ", " Социален помощник " и " Домашен асистент ".

Двустранните им съглашения с Агенцията за обществено подкрепяне към този момент са изпратени до локалните администрации.

Очаква се над 25 хиляди души да бъдат подкрепени посредством услугите, като от 1-ви септември те ще се дават както по досегашния ред, по този начин и по новия закон за персоналната помощ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР