Близо 3000 автомобила са наети под наем от украински граждани

...
Близо 3000 автомобила са наети под наем от украински граждани
Коментари Харесай

Тарикати! За да не крадат техните: 3000 украинци яхват коли под наем

Близо 3000 автомобила са наети чартърен от украински жители за последните 30 дни у нас. Това сподели инспекция на „ Телеграф “ измежду компаниите, предлагащи тази услуга в България.

Интересът на украинците е доста огромен, тъй като избират да карат кола чартърен с българска регистрация, а да си оставят тяхната на заплатен паркинг заради зачестилите обири.

От компаниите в брашна обясниха, че въпреки и сериозен интерес има избрани условия, които се съблюдават, с цел да се отдаде чартърен автомобил на украинец. Едно от най-съществените е, че чужденецът, бягащ от войната, би трябвало да се е записал в България и да е получил статут на краткотрайно пребиваваш.

Повечето компании, които отдават рент-а-кар, не рискуват да отдават коли на хора, които са единствено с украински паспорт и нямат подобен статут. „ Най-бързо и елементарно става даването на автомобил на украинец, който има български документи. Тогава единственото му условие е сегашен адрес в България и му се прави застраховка “, изясни представителка на една от огромните рент-а-кар компании у нас. Все отново част от отдаващите чартърен с по-малки компании рискуват, само че колите, които дават, са им от допустимо най-старите и евтини, признаха от сектора. Друго изискване е наемателите да имат стаж зад кормилото най-малко 2 години, по тази причина и множеството компании отдават коли на хора на възраст най-малко сред 20 и 22 години. Вече има и регистрирани няколко случая на пътя с украинци, каращи коли чартърен или хванати след приложимост на алкохол или опиати. От КАТ признават украинските книжки, само че при инспекция на пътя на чужденци с такива документи униформените са изключително бдителни. Мнозинството от тях пътуват основно по направление Варна и Бургас към София и назад. Уреждат документи, свързват се с други свои сънародници и родственици.

Според болшинството от запитаните представители на сектора търсенето тази година се е нараснало по отношение на предходната. И това не е единствено поради украинците. Просто към този момент в България идват и доста чужденци, защото отпаднаха противоепидемичните ограничавания и към този момент се пътува свободно. Нараснал е и броят на компаниите, които оферират този тип услуги, сподели инспекция на „ Телеграф “. Стандартно минималният наемен интервал е 24 часа. Цените са разнородни и зависят от модела и годината на произвеждане на колата, а несъмнено – и от наемния интервал. Повечето компании оферират коли, създадени към 2015 година

Наемът на кола от клас А без водач нормално възлиза приблизително на към 46 евро дневно, в случай че колата е наета за интервал от 1 до 3 дни, 40 евро дневно за 4-7 дни и 35 евро дневно за 8-14 дни. Кола от клас B може да бъде наета без водач приблизително за към 45 евро дневно за интервал от 1-3 дни. Наемите без водач на коли от клас C се движат приблизително към 55 евро дневно за 1-3 дни. При определянето на цената при доста от компаниите има и значение взимането и връщането на колата. Една е цената, в случай че сте я взели от София и я върнете на същия адрес, друга е, в случай че примерно я наемете във Варна или Бургас, стигнете с нея до София и я оставите на паркинг на представителството на компанията.

Много компании оферират и по-луксозни коли, миниванове и джипове, като цените на тези класове коли варират в по-широки граници и не може да се направи точна статистика. Към тях обаче също има не дребен интерес от украинци, привикнали на по-висок стандарт в родината си, признават от сектора.

Джиповете на бежанците нервират локалните
В България пропищяха от богати украинци, бежанци от войната, които изпълниха изключително крайморските градове със скъпи джипове и лимузини. Оказа се, че бегълците имат забележителни финансови благоприятни условия, за каквито българите не са и подозирали. Освен че са бодил в очите на локалните, колите им постоянно стават жертва на похищения. Крадат им номерата, кривят им чистачките, имаше и случаи на изписан със признака Z безценен джип в Добрич. В последно време и крадците на коли се активизираха и возилата с украинска регистрация, оставени и без застраховка, защото никое застрахователно сдружение в Украйна не действа, са магнит за родните джамбази. По последна информация от 24 февруари до 24 март през всички гранични пунктове в България са влезнали над 85 000 украински жители.
От тях все още на територията на нашата страна са останали към 40 000 украинци.

Застраховката и винетката влизат в цената
Наемните цени най-често включват безграничен пробег, цялостна застраховка на колите (застраховка „ Гражданска отговорност “, застраховка на местата в автомобила и застраховка „ Автокаско “, включваща безвъзмездна пътна помощ на територията на страната и на ЕС), сервизна поддръжка, замяна на колите при техническа нередовност (в рамките на 24 часа за България), винетка и 24/7 контакт с наемодателя. Повечето компании оферират спомагателни екстри като вериги за сняг, детско столче, ски багажник, пътна карта и др.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР