Близо 2000 семейства в България се грижат за деца в

...
Близо 2000 семейства в България се грижат за деца в
Коментари Харесай

Грижа за деца в риск: Семейство дава подслон на 10 изоставени деца

Близо 2000 фамилии в България се грижат за деца в риск. Според неправителствени организации, маргинализираните групи съвсем отсъстват от платформите на политическите партии, a ползата към приемната грижа понижава.

В дома на семейство Янкулови от Узунджово рядко е безшумно. 10 изоставени деца са намерили заслон и внимание под техния покрив с помощта на Георги и Гергана, които стават техни приемни родители. Преди това да се трансформира в тяхна задача и метод на живот, фамилията минава през сложен интервал.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Имахме наследник на 3 години и половина, който мъчно се роди и си бяхме дали обещание, че в случай че се роди, ще си осиновим още едно дете. Не знаехме какво става в домовете, не бяхме влизали “, споделя Гергана Янкулова.

„ Първо мислехме за едно дете, само че в случай че можешхме, щяхме а осиновим всичките “, добавя Георги.

В момента се грижат за 4 деца – за сина си, за едно приемно дете и за още две осиновени.

През 2010 година, когато Гергана и Георги живеят в Етиопия, имат опция да погледнат на осиновяването по друг метод - без предубеждения.

„ Хората, които са заможни и имат деца, осиновяват най-малко едно. За тях това беше нещо естествено, въпреки че това е страна от третия свят. Не мога да си обясня по какъв начин хора от чужбина идват и осиновяват заболели деца, а ние в България споделяме, че няма деца за осиновяване “, споделя Гергана.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя споделя, че когато взели щерка си, тя била с присъщ хепатит Б, беше с деформиране на крачето и ръчичката. Трябваше да повярваш в нея, да ѝ покажеш, че е способна, с цел да може тя да се промени, отбелязва Гергана.

Според брачна половинка й Георги, приемната грижа е една крачка към осиновяването. „ Ние искахме да насърчим хората повече да осиновяват, тъй като децата заслужават, без значение къде и по какъв начин са се родили. Имат право на еднакъв късмет “, счита той.

Според Националната асоциация по приемна грижа са нужни повече образци като този на семейство Янкулови, а политиците би трябвало да обръщат внимание на маргинализираните групи, а не да ги използват предизборно.

„ Циганските деца, които са изоставени, не са с нищо по-различни от останалите, стига да се влага в тяхното детство. Според мен политиците доста елементарно употребяват маргинализираните групи, тъй като те са безгласни и не могат да се защитят. Когато има хора, които са подвластни от страната, елементарно могат да бъдат използвани, тъй като нямат глас “, счита Александър Миланов от Националната асоциация по приемна грижа.

Според него, най-добре е да я няма приемната грижа, само че това е по-добър вид от вкъщи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР