Близо 2000 души се събраха пред Второ районно управление в

...
Близо 2000 души се събраха пред Второ районно управление в
Коментари Харесай

2000 души поискаха пловдивският лекар да бъде освободен

Близо 2000 души се събраха пред Второ районно ръководство в Пловдив в поддръжка на доктор Иван Димитров, арестуван за убийството на престъпно проявения Жоро Джевизов – Плъха.

 
Протестиращите упорстват лекарят неотложно да бъде освободен. Хората скандират " Свобода за доктора ". Настояват и за смяна в Наказателния кодекс. Множеството се е събрало, с цел да изрази, по думите им, своята персонална и гражданска позиция в поддръжка на задържания доктор. Те смятат, че убийството е станало при неизбежна самоотбрана от страна на доктора. Хора от прилежащите кооперации също се включиха със викания от терасите си.

Една от протестиращите сподели пред Дарик: " Тук сме, с цел да подкрепим един заслужен българин, който желае да отбрани своето семейство, живота на децата и брачната половинка си. Ситуацията е неуместна и ние не сме съгласни с тази позиция. Трябва да можем да се пазиме в личните си домове от нарушителите ".
 
Малко преди 13 ч. на обед голямото шествие се оправи към прокуратура, с искане към дежурния прокурор докторът да бъде освободен неотложно. В митинга вземат участие и таксиметрови водачи.
 
Председателят на Пловдивската лекарска гилдия Георги Кръстев застана зад настояванията на протестиращите. Лекарските класи от София, Бургас, Стара Загора и Пловдив също са изразили поддръжка, а такава се чака да има и от сътрудниците им други градове.

Трупът на Дживизов беше открит на 2 март в региона на Областната администрация в Пловдив върху капака на лека кола. На идващия ден против 48-годишният доктор беше повдигнато обвиняване за ликвидиране и беше арестуван за 72 часа.
 
През нощта в четвъртък против петък в жилището на доктор Димитров влезнал апаш. Докторът го усетил, само че при последвалия опит да го хване бил намушкан с нож от крадеца. След това последвал изстрел, а крадецът е бил открит на улицата върху похлупак на лека автомобил.
 
Жоро Джевизов – Плъха е с богато престъпно минало, с няколко присъди за обири.
 
Разследването съгласно проверяващите досега е в дейна фаза. Извършени са огледи на мястото на престъплението, разпитани са голям брой очевидци. Назначена е тройна съдебномедицинска експертиза, ДНК и химическа такава. Предвиденото в закона наказване по обвиняването, отправено на доктора, е от 10 до 20 години.
 
Д-р Иван Димитров сега е в ареста. Не е осъждан. Няма позволение за оръжие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР