Близо 200 хиляди българи, живеещи на територията на Украйна, ще

...
Близо 200 хиляди българи, живеещи на територията на Украйна, ще
Коментари Харесай

Близо 200 000 българи в Украйна ще бъдат засегнати от военното положение в Украйна

Близо 200 хиляди българи, живеещи на територията на Украйна, ще бъдат наранени от 30-дневното военно състояние, което влиза в действие от 9 часа тази заран. Действието му обгръща 10 области в страната, включително Одеска и Запорожка област, където има компактна българска общественост.

В българското посолство в Киев разкриват гореща телефонна линия, на която сънародниците ни, пребиваващи или пътуващи в страната, могат да се извърнат за спомагателна информация. Съдействие може да бъде търсено и от българското Генерално консулство в Одеса.

Министерство на външните работи предлага на българските жители да лимитират пътуванията си до Украйна, а тези, които са на територията на страната, да следват инструкциите на локалните управляващи, включително на полицията и военните патрули. От ведомството предизвестяват и за допустимо въвеждане на комендантски час. Очаква се и засилен надзор по всички гранични контролно-пропускателни пунктове на Украйна.

Украинският дипломат Виталий Москаленко увери, че на българите в Украйна ще бъдат обезпечени цялостни права и свободи. От през днешния ден в елементи от страната е въведено военно състояние след конфликта сред бойни кораби на Русия и Украйна в региона на Керченския пролив в неделя.

" Ще им бъдат обезпечени цялостни права и свободи и, надлежно, задоволство на всички техни национални условия и използва. Въвеждането на военното състояние не значи, че всички клаузи или точки на това военно състояние ще бъдат мигновено осъществени ".

Москаленко сподели, че му следва диалог с външния министър Екатерина Захариева. Посланикът отхвърли военното състояние да е предизборна тактичност на украинския президент, с цел да вдигне рейтинга си. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР