Близо 200 години преди Мария Кюри да спечели Нобелова награда,

...
Близо 200 години преди Мария Кюри да спечели Нобелова награда,
Коментари Харесай

Лаура Баси първа проправя пътя на жените в науката

Близо 200 години преди Мария Кюри да завоюва Нобелова премия, се ражда Лaура Баси. Oт ранна детска възраст Баси демонстрира заложбите си и израства като една от дамите с най-остър разум през епохата на Просвещението. Тя е първата жена професор по физика в европейски университет и член на влиятелна научна академия и е считана за една от първите, които проправят пътя на дамите в науката.

Тя е родена в Болоня през 1711 година, а фамилният доктор Гаетано Такони бързо видя огромния интерес и ученолюбието на Баси. Когато навършила 13 години, той изискал позволение от татко й да я образова по философия. Баси получи солидно частно обучение от лекаря, който й преподава по тематики като логичност и метафизика. Въпреки младата си възраст, Баси впечатлява с извънреден разсъдък.

Такони я показва на локалната общественост от учени в Болоня и скоро тя е видяна от учения архиепископ Просперо Ламбертини (бъдещият папа Бенедикт XIV). Ламбертини е прочут с това, че поддържа гения постоянно, когато усети наличието му.

Приятели и семейство убеждават младата Баси да стартира да взе участие в диспути с други учени и скоро тя става социална персона. Тя дотолкоз впечатлява учените, че те стартират да я оферират за претендент за висше обучение по философия. Съвсем скоро тя получава мечтаната степен на лекар по философия на 21-годишна възраст. Това я трансформира във втората жена в Европа, която получава степен от университет след Елена Корнаро Пископия през 1678 година

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Italian Historian (@italian_historian)

Интелигентното младо момиче е назначено за професор в университета в Болоня, където преподава физика и по този метод разрушава на пух и прахуляк отеснелите показа, като става първата жена професор по физика в Европа. Някои даже настояват, че е била първата в целия свят.

Макар да надвишава доста времето, в което живее, тя е принудена да се преценява с някои ограничавания поради пола. Например - тя има право да изнася лекции единствено когато е категорично помолена за това. Тя обаче не стопира да се бори за равни условия и реализира впечатляващ прогрес за времето, в което живее.

Когато работи като преподавател, Лаура Баси изиграва значима роля за въвеждането на нови предмети в образователната стратегия на университета. Например - тя е виновна за разпространяването на нютоновата физика и пионерските проучвания на електричеството в Италия.

През 1738 година тя се омъжва за сътрудник доктор и академични професор Джузепе Верати, от който има осем деца. Тя е подложена на критика поради брака си, и упрекната, че „ изследва тайните на природата с тялото си, а не с мозъка си “. Тя  не се стреми към познания от манастира като монахиня, а в общественото пространство като професор.

И за разлика от доста други дами, които са насърчавани да изоставят другите си занимания след брака и да се съсредоточат в дома, тя изрично споделя: „ Избрах човек, който върви по същия път на знанието и който, бях сигурна, че няма да ме разубеди да се отклоня от него. “

Няколко години по-късно, тя съумява да се причисли към папската група на Бенедетините – елитна група от 25 учени – което я прави единствената жена, която е определен в влиятелното общество.

Междувременно тя, дружно със брачна половинка си, помогат на Болоня да стане център за пробни проучвания в региона на електричеството. През 1776 година получава изключителната чест, когато е оповестена за ръководител на пробната физика в Института за просвета.

За страдание, тя не оставя след себе си доста оповестени материали - единатвено 4 са били оповестени. Тя обаче си отива от този свят изживяла пълноценно живота си с огромен принос в необятното поле на науката. Тази велика персона безспорно проправ пътя на други велики мислители, които насочат взор към бъдещето - както мъже, по този начин и дами. Неслучайно историкът Пола Финдлен написа: „ Поколение популярни учени мъже с горделивост споделят: „ Учех в учебното заведение Синьора Дотореса –академията на Лаура Баси. “
Мери Касат - една от първите дами импресионисти
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР