Близо 2,5 млрд. лв. са постъпили по сметките на земеделските

...
Близо 2,5 млрд. лв. са постъпили по сметките на земеделските
Коментари Харесай

Румен Порожанов: 2019 г. ще продължи да бъде трудна за животновъдния сектор

Близо 2,5 милиарда лева са постъпили по сметките на земеделските производители у нас през тази година по линия на разнообразни ограничения и схеми. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов на заключителна конференция за работата в бранша. По думите му предходната година е имало частични забавяния при някои заплащания, само че в този момент това е избегнато. Според министър Порожанов 2019 година ще продължи да бъде сложна за животновъдния бранш, като съществени проблеми се чакат в овцевъдството, оповестява Българска национална телевизия.

Тази година фонд " Земеделие " е изплатил над 630 млн. лева директни заплащания на 58 000 производители у нас. Броят на подадените заявки е по-малък спрямо предходната година, само че площите са същите. Обяснението е с окрупняването на земята. През 2018 година към този момент има утвърдени и две нови помощи в бранша.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Едната е за дребните мандри, другата е за документа, който производителите на плодове и зеленчуци би трябвало да имат, с цел да продават в огромните вериги. И в двете схеми предвиждаме до 50% покриване на разноските.
Не се чака загуба на пари по програмата за развиване на селските региони. От министерството обаче предизвестиха, че 2019 година ще бъде сложна за животновъдите, най-много за овцевъдите. Цените на фуражите порастват около цените на зърното, а и има проблеми при реализацията на продукцията. Затова през януари е планувана среща с животновъди и преработватели.

Продължава и битката с заболяванията по животните.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Надявам се да приключим тематиката с заболяванията по дребните преживни животни в Югоизточна България. Другата болест - африканска чума по свинете, обаче напълно не е отминала. Така че тематиката още веднъж ще бъде настояща за жалост.
Според Румен Порожанов това, което министерството не е съумяло да направи тази година, е да бъде признат Законът за градушките. Намеренията са през януари той да бъде препоръчан в Министерски съвет.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР