Близо 2,5 милиона мюсюлмани участваха в ритуала, символизиращ убиване на

...
Близо 2,5 милиона мюсюлмани участваха в ритуала, символизиращ убиване на
Коментари Харесай

2,5 милиона мюсюлмани участваха в традиционен ритуал в Мека

Близо 2,5 милиона мюсюлмани участваха в ритуала, символизиращ ликвидиране на Сатаната с камъни. Поклонението в Мека е един от петте стълба на исляма. To се изисква за всеки набожен, който може да си го разреши най-малко един път в своя живот.
Това е част от годишното поклонение в Мека, с което мюсюлманите имат вяра, че прочистват душите си, потвърждават вярата си и възприятието за тъждество и приятелство, оповестява Българска национална телевизия. С приключването на хаджа настава огромният мюсюлмански празник - Ейд ал Адха, или Курбан Байрам.

Съединението, което включва джамията Ал-Акса и Куполът на скалата, е едно от най-чувствителните места в израелско-палестинския спор. Това е третият най-свещен обект в исляма и най-свещеният за евреите, които го почитат като местонахождение на двата храма от библейската ера. Намира се в източен Йерусалим, окупиран от Израел през шестдневната война от 1967 година – акт, в никакъв случай не приет от интернационалната общественост.

На евреите е разрешено да го посещават, само че да не се молят там, с цел да не провокират напрежение.

В навечерието на Курбан Байрам близо 20 души бяха ранени при конфликти на Храмовия рид в Ерусалим сред палестинци и израелските сили за сигурност. Евреите през днешния ден означават с пост поредност трагични събития в историята си.

По-рано Агенция Франс Прес заяви, че израелската полиция и палестинските поклонници са влезнали в конфликти в свещения пункт на Йерусалим в неделя, защото припокриването на еврейските и мюсюлманските празници е довело до напрежение там, оповестява БГНЕС. Полицията е изстреляла звукови гранати, а от палестинската страна оповестяват за травми, без да показват за какъв брой индивида става въпрос.

Поклонниците мюсюлмани хвърлят седем камъка по всяка от три големи бетонни стени, представящи Сатаната. Ритуалът е подражателство на убиването на дявола от Авраам, когато се счита, че Сатаната се опитал да го разубеди да се подчини на Божията заповед да пожертва сина си Исмаил, осведоми още организацията.

След първия ритуал с камъни стартира празникът на жертвоприношението Ейд ал-Адха, който отбелязва края на Хадж. Колят се овце като жертва вместо Исмаил, в гала, която също се организира по целия свят. След това мъжете бръснат главата си или подстригват косата си.

Хаджът се състои от поредност религиозни обреди, които се извършват за пет дни в най-светия град на Исляма и покрайнините му в западна Саудитска Арабия.

В опит да облекчат напрежението, полицията забрани еврейските визити на обекта, само че мюсюлманските поклонници към момента се притесняват, че ще бъдат позволени там и стачкуват.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР