Близо 1 милион души починаха от COVID-19. Сред тях е

...
Близо 1 милион души починаха от COVID-19. Сред тях е
Коментари Харесай

Вече знаем молекулярната причина защо COVID-19 е толкова смъртоносен, но само за някои хора

Близо 1 милион души починаха от COVID-19. Сред тях е цялостно със случаи, които просто не могат да бъдат обяснени – здрави хора, млади и във вихъра си, стават жертва на вируса по този начин, като че ли са от най-рисковата категория. При други от същата възрастова група пък признаците са леки, в случай че изобщо има такива.

В две нови проучвания учени откриха основен механизъм на имунната система, който би могъл да изясни за какво вирусът е толкоз гибелен, само че единствено за някои хора.

Проучванията оферират и първото молекулярно пояснение за какво мъжете наподобява понасят вируса по-тежко от дамите.

И двата научни труда настояват, че интерфероните вид I играят основна роля за другия излаз на болестта. Това са протеини, които инфектираните кафези създават в желанието си да спрат разпространяването на това, което ги е заразило.

При някои хора обаче тази тяхна функционалност е нарушена.

Едно от новите проучвания демонстрира, че над 10 % от здравите хора с остри признаци, породени от COVID-19, са имали антитела, които нападат личните им интереферони и по този метод пречат на борбата на тялото с вируса SARS-CoV-2.

Другото изследване пък изследва приетите в болница пациенти с остри признаци – някои от които са били на към 20-годишна възраст – и открива, че най-малко 3.5 % от тях се характеризират с генетични разновидности, които пречат на естествената работа на интерфероните.

Въпреки че този евентуален механизъм би могъл да изясни дребна част от по-сериозните случаи на COVID-19, това въпреки всичко е изобретение, което може да избави десетки, в случай че не и стотици животи.

 

Не за първи път виждаме по какъв начин имунната система се самосаботира и пречи на интерфероните да си правят работата. Някои бактериални инфекции, провокирани от стафилококите да вземем за пример, постоянно се обострят, когато производството на антитела се обърне против защитния механизъм на интерфероните.

Подобен самосаботаж е видян и при хора, лекувани с интерферони за инфекции като хепатит, както и при дами са автоимунното заболяване лупус.

Тези открития биха могли да обяснят някои от по тежките и животозастрашаващи случаи с COVID-19 и да предложат евентуално лекуване. Те също по този начин изясняват (донякъде) и още една от мистериите, свързани с ковид.

„ Интересното в тази ситуация е, че 94 % от пациентите с тези обезвреждащи антитела са  мъже, което може да изясни за какво те прекарват COVID-19 по тежко “, разяснява Стюарт Танджи, началник на подразделението Oceania към Коронавирус Human Genomic Effort.

Двете проучвания са оповестени в Science - можете да ги прочетете тук и тук.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР