Близкоизточните страни са готови да развиват икономически връзки с Индия,

...
Близкоизточните страни са готови да развиват икономически връзки с Индия,
Коментари Харесай

Пътят на коприната срещу Пътя на подправките: Индия в Близкия изток

Близкоизточните страни са подготвени да развиват стопански връзки с Индия, само че тя няма да заеме мястото на Съединени американски щати, Русия, Китай или Европейски Съюз. И коства ли си? Ню Делхи влезе в многопосочен път на връзките си със Западна Азия и е включен в многостранни и министранни формати.

Но „ маршрутът на подправките “ се свежда до дребна „ пътека “, до момента в който редом се развива разклоненият „ път на коприната “. Това написа в публикация за клуб „ Валдай “ Руслан Мамедов, старши теоретичен помощник в Центъра за арабски и ислямски проучвания към Института по изтокознание на Руската академия на науките.

Една от основните рецесии в близкоизточната и международната политика - палестинско-израелската рецесия - съществено засегна проектите на Индия.

Нарастващата интензивност на Индия в района през последното десетилетие от ден на ден се сблъсква с действителността - спорове, които опонират на ползите, от време на време прагматични, от време на време сурови политики на заинтригуваните страни.

Индийската външна политика в Близкия изток - в Индия този район се назовава Западна Азия - се основаваше на обичайния курс на необвързаност, желанието да се предотврати доближаването на Пакистан с страните от Близкия изток, а също и върху укрепването на стабилността на петролните доставки от районът.

Дълго време Индия поддържа уравновесен метод към конкуренцията сред Иран и Саудитска Арабия, палестинско-израелския спор, Сирия и други рецесии. Но 21-ви век направи своите корекции.

Основните правила на индийската политика остават, само че няколко фактора оказват доста въздействие върху интензивността на Индия в района.

Първо, имаше искане от страна на Съединените щати за възходяща роля на Индия в делата на Близкия изток. Основната концепция на Съединените щати от времето на президента Барак Обама е да се „ насочат към Азия “ и да спрат опасността от Китай, заради което Съединени американски щати се стремят да „ разчитат “ на районни и извънрегионални сътрудници. Тъй като Вашингтон и Исламабад са в несъгласие, Индия е в добра позиция да се конкурира с Китай и да поддържа американските ползи в района.

Второ, Индия има лична визия за възходящата роля на Китай в Азия; може да се допусна, че тя вижда вредите, които Китай може да нанесе на индийските ползи. За Индия Близкият изток в това отношение е значим детайл в противодействието на проектите на Пекин, като се има поради планът „ Един пояс, веднъж “.

Ролята на Китай в насърчаването на Китайско-пакистанския стопански кулоар, както и ролята му в дипломатическото доближаване сред Иран и Саудитска Арабия през 2023 година, да не приказваме за териториалните проблеми на Индия и самия Китай, единствено усилват предпазливостта на Ню Делхи.

Трето, Индия се стреми да развива икономическите връзки със страните от района, в допълнение към обичайния импорт на петрол и газ от страните от Персийския залив.

Сред новите начинания е икономическият кулоар Индия-Близък изток-Европа (IMEC), който публично има за цел да усили свързаността, търговията и устойчивостта сред участващите страни. В това отношение Индия се стреми да се трансформира в световен център за международна търговия (от Югоизточна Азия до Близкия изток и Европа).



Между мултилатерализма и минилатерализма

Един многополюсен свят поражда конкуренция в Азия, макар че азиатските водачи се стремят да следват по-сложна тактика от директната борба. Индия, да вземем за пример, в най-хубавия случай чака да завоюва от рецесията в връзките сред Съединени американски щати и Китай.

Разработвайки своята индо-тихоокеанска тактика, Индия влезе в Четиристранния разговор за сигурност (QUAD), който се смята за антикитайски и включва Съединени американски щати, Австралия, Индия и Япония. В измерението на Близкия изток Индия стана част от I2U2 (Индия, Израел, ОАЕ, САЩ).

Това е икономическото продължение на политическата група I2U2, което може да се назова стопански кулоар IMEC. Това е косвеният отговор на Ню Делхи на самодейността на Пекин „ Един пояс, веднъж “.

Въпреки обстоятелството, че Индия е включена в министранни формати (въз основа на правилото на взаимоотношение сред дребен брой страни по избрани въпроси), насърчавани от Съединените щати, Ню Делхи също поддържа и развива многостранни формати.

Индия развива световна визия за международните проблеми, запазвайки ролята си на една от водещите сили на многостранните БРИКС и ШОС.

През януари 2024 година арабските страни - Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет - също станаха членове на БРИКС, което Индия, като главен стопански сътрудник на тези страни - изключително на страните от Персийския залив - приветства. Струва си да се означи, че Ню Делхи не поддържа Запада в неговата антируска политика и наказания против Москва.

Фактът, че Индия поддържа продуктивни връзки с доста страни, които са в несъгласие или в спор със Съединени американски щати, приказва за стратегическата автономност на Ню Делхи при вземането на решения.

В рамките на Близкия изток палестинско-израелската ескалация замрази както опцията за определяне на саудитско-израелски връзки, по този начин и въпроса за икономическия кулоар IMEC. Що се отнася до позицията на Индия по палестинско-израелския път, тя беше посрещната хладно както от Израел, по този начин и от арабския свят.

След октомврийската ескалация на спора индийският министър председател Нарендра Моди направи невиждани произраелски мнения, осъждащи Хамас.

Впоследствие обаче Индия се върна към по-балансиран метод, като удостовери поддръжката си за решение с две страни и даде обещание филантропична помощ за Газа. „ Близкоизточните завършения “ на Индия не свършиха дотук.

По-късно стана известно, че осем пенсионирани индийски военни, които са работили по контракт за отбранителните структури на Катар, са наказани на гибел в тази страна за шпионаж в интерес на Израел. Присъдите бяха смекчени, само че няма подробна информация в медиите.

В края на декември 2023 година японски танкер, обвързван с Израел, беше ударен край крайбрежията на Индия. Съединени американски щати упрекнаха Иран за това, само че Техеран отхвърли обвиняванията.

Намерете благоприятни условия

На публично равнище Индия основава своята дипломация на израза Vasudhaiva Kutumbakam („ Една земя, едно семейство, едно бъдеще “).

Този метод може да се опише като " многопосочен " - търсене на позитивни връзки, както и благоприятни условия за взаимноизгодно развиване при липса на каквито и да било несъгласия в тази визия. Западна Азия в това отношение е различен значим детайл от „ единното семейство “.

Дали Индия ще успее да влезе в Близкия изток през американския прозорец е открит въпрос. Очевидно е, че самата Индия не се преглежда от близкоизточните водачи нито като евентуален противотежест на Вашингтон, нито като негов сурогат - Китай е апетитен за тази роля.

Близкоизточните страни са подготвени да развиват стопански връзки с Индия, само че тя няма да заеме мястото на Съединени американски щати, Русия, Китай или Европейски Съюз. А коства ли си? Ню Делхи влезе в многопосочен път на връзките си със Западна Азия и е включен в многостранни и министранни формати. Но „ маршрутът на подправките “ се свежда до дребна „ пътека “, до момента в който редом се развива разклоненият „ път на коприната “.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР