Близките на покойния трикратен олимпийски, световен и европейски шампион Наим

...
Близките на покойния трикратен олимпийски, световен и европейски шампион Наим
Коментари Харесай

Близките на Наим Сюлейманоглу издирват японската му дъщеря

Близките на починалия троент олимпийски, международен и европейски първенец Наим Сюлейманоглу желаят да открият неговата първородна щерка - японка, на име Наоми Мори, съобщи Българска телеграфна агенция.

Бившият съпредседател на турската федерация по повдигане на тежести Зеки Тюркеш, който бе доста непосредствен другар с починалия, по молба на фамилията на Наим е потърсил за подпомагане известния турски публицист Мухарем Саръкая от вестник " Хабертюрк ", с цел да открият момичето.

" Ето изгубената щерка на Наим Сюлейманоглу ", е озаглавена обява на вестника, съпроводена със фотография на малко момиченце.

Зеки Тюркеш е считан за най-близкия човек на Наим отвън фамилията му. Той прекъсна визитата си в Китай, с цел да провежда погребението на близкия си другар, и бе в първата редица на поклонението в джамията Фатих в Истанбул предходната неделя паралелно с премиера Бинали Йълдъръм.

Приживе Наим избягваше да приказва за персоналния си живот, само че преди три години в изявление в турски вестник бе признал, че има четири дъщери от две разнообразни майки.

" Аз имам тъкмо четири дъщери; едната е от майка японка, а другите три са от туркиня. Трите ми дъщери живеят при майка си тук в Турция, виждам се с тях, грижа се за тях, а другата живее в Япония при майка си. Аз не съм сключвал брак, само че дъщерите ми - и четирите, са в сърцето ми ", бе разказал тогава Наим.

Трите дъщери на Наим - Нилай, Есин и Сезин, участваха на погребението на татко си дружно с майката Хатидже и тогава доста хора за пръв път научиха за тях.

Близки на Наим споделят, че през дните на болестта той доста постоянно говорел за дъщерите си, само че най-много за първородната - японката, която дълго време не бил виждал, мечтаел още веднъж да види и да й даде името си.

Всъщност това, че Наим има щерка, която е родена в Япония, се знаеше от спортните публицисти в Турция, само че обществено не се разясняваше...

На олимпийските игри в Сеул /1988 г./, където Наим стана олимпийски първенец, млада японска журналистка - Киоко Мори, прави обстойно изявление с именития щангист. Двамата се харесали, били дружно, Наим й предложил да пристигна с него в Турция и тя се съгласила. Известно време Киоко и Наим живеят в Анкара. През това време се ражда дъщерята Наоми, само че защото не били женени, я записали на името на майката - Наоми Мори. Когато детето било на 2 или 3 години, майката /едни настояват, че била доста ревностна, а съгласно други не издържала на похожденията на Наим с други жени/ дружно с щерка си се върнала в Япония.

Наим в стеснен кръг споделяше, че когато била студентка, японската му щерка го е посещавала няколко пъти в Турция и е прекарвала ваканциите си при него. Но по-късно престанали да се виждат.

Преди време юрист на Наим, който пожела анонимност, сподели, че Наим е правил действия, с цел да признае публично японската си щерка и да я запише на свое име. Положили доста старания за това, само че не съумели заради изключително строгите японски закони в това отношение.

По думите на Зеки Тюркеш в този момент околните на Наим - брат му Мухарем и другите дъщери желаят да открият японската си родственица и по тази причина потърсили подпомагане от виновните институции посредством медиите, в тази ситуация " Хабертюрк ", който е непосредствен до държавното управление.

Близките допускат, че първородната щерка на Наим е родена през 1990 година или 1991 година Кръстили я Наоми, което звучи близо до Наим.

" Наим през последните дни от живота си доста постоянно говореше за японската си щерка. Искаше да ни запознае с нея, постави доста старания да я откри, само че безрезултатно. Сега ние желаеме да я открием, това е нещо като негов завет и желаеме да го осъществим. Освен това Наим остави след себе си доста завещание. Дъщерите му са наследници, ние желаеме и родената от майката-японка щерка, макар че не носи неговото име дружно с другите три дъщери, да получи своя дял ", цитира вестник " Хабертюрк " брата на Наим - Мухарем Сюлейманоглу.

По думите на Зеки Тюркеш околните на починалия разполагали със фотография на дъщерята Наоми Мори, само че като дребна. Известно е името на майката и това, че е журналистка в Япония. До 1993 година е живяла в Анкара с Наим, след което отпътува за Япония и не се връща. Близките на щангиста се надяват, че тази информация ще помогне, с цел да открият дъщерята и майката.

Преди една седмица 80-милионна Турция изпрати Наим във безконечния му път като народен воин. Щангистът почива в известното гробище на мъчениците Едирнекапъ в Истанбул. Гробът му е паралелно да различен народен воин на Турция - Мехмет Акиф Ерсой, създател на турския народен химн.

Три олимпийски, десетки международни и европейски трофеи, безчет медали, удивление и горделивост у милиони хора остави зад себе си Наим. Наред с това обаче стоманеният " джобен Херкулес " надълбоко е кътал в сърцето си и копнежа на един татко, мечтаещ да прегърне първородната си щерка, да й даде името, което заслужава.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР