Близки и приятели се сбогуваха с голямата българска актриса Гинка

...
Близки и приятели се сбогуваха с голямата българска актриса Гинка
Коментари Харесай

Искра Радева на поклонението на Гинка Станчева: Беше най-толерантният колега, който съм имала

Близки и другари се сбогуваха с огромната българска актриса Гинка Станчева на траурна гала в столичния храм " Света София ".

" Гинка Станчева бе най-толерантният сътрудник, който съм имала. Винаги ми е пособия. Подаде ми ръка, когато отидох в театъра ", сподели Искра Радева на поклонението на Станчева.

 

" Това, което най-вероятно младото потомство не знае, е, че това беше първата българска актриса, която изнесе българското кино отвън рамките на България още 1957 година на фестивала в Кан ", сподели пред публицисти артистът Христо Мутафчиев. По думите му даже това е задоволително, с цел да й се поклоним до земята за това, което е направила и пътеката, която е прокарала в българския спектакъл и българското кино, както и отвън рамките на нашата страна.

Мутафчиев показа, че ще запомни Гинка Станчева с това, че постоянно е била усмихната и не на последно място с това, че е била човек, на който не му се е слизало от сцената. " Много пъти е казвала " играе ми се, играе ми се, играе ми се " – това е болест при артиста ", сподели още той.

" Там, където съм играл с нея, бяха чудесни представления “, съобщи пред публицисти театралният режисьор Стефан Мавродиев. Първата му среща с Гинка Станчева е била през 1972 година, когато тя и брачният партньор ѝ „ са танцували вманиачен рок “.

До пандемията от COVID-19 актрисата играе във групировката „ Артисти със сребро в косите “ към Съюза на артистите в България. „ Това е най-прекрасният, топъл, ярък човек, който познавам “, съобщи Емилия Цанкова, която си е партнирала с Гинка Станчева в „ Артисти със сребро в косите “.

" Тя, когато се качеше на сцената, изгубваше възраст, изчезваха всичките ѝ премеждия. Голяма загуба за българския спектакъл и за нас, приятелите ", заключи Цанкова.

Гинка Станчева умря на 4 февруари на 90-годишна възраст.

Тя е родена на 15 юни 1932 година в София. През 1955 година приключва ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов ” в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и стартира своята кариера в Драматичен спектакъл в Благоевград.

Тя играе ролята на Цвета във кино лентата „ Земя ” на режисьора Захари Жандов - първият български филм, спечелил присъединяване в конкурсната стратегия на фестивала в Кан. Тя минава по аления килим на фестивала, облечена с българска носия, както е в ролята си на Цвета в " Земя ", и изправя публиката на крайници.

 

Виждали сме я превъплътена в Елена Грънчарова във кино лентата „ Любимец 13 ”, Нели 1 от „ Специалист по всичко ”, Хатидже Халилова във кино лентата „ Ребро Адамово ”.

През 2002 година е наградена с медал „ Стара планина “ за приноса й към българската просвета.

 

Източник " 24 часа ", Днес.бг, България Он ер

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР