Блицконтролът в парламента започна с отсъствието на служебния премиер Гълъб

...
Блицконтролът в парламента започна с отсъствието на служебния премиер Гълъб
Коментари Харесай

Блицконтролът в НС започна без служебния премиер, стигна се до сравнения с Чърчил

Блицконтролът в Народното събрание стартира с отсъствието на служебния министър председател Гълъб Донев. Българска социалистическа партия настояха той да се яви, с цел да дава отговор на депутатски въпроси. Стигна се до съпоставения с Чърчил и " Продължаваме промяната ".

" За следващ път не идва министър председателят. Не знам кой е неотложният ангажимент. Има монумент до Уестминстърското абатство - Чърчил изкривен отива към Парламента. Не знам дали нашият министър-председател е по-велик от Чърчил ", разяснява Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

" Пише, че има ангажимент. Колкото до паметника - бих направил една статуя ", отговори ръководителят на Народно събрание Вежди Рашидов.

Мирослав Иванов от Политическа партия прикани да се дефинира в кой ден и в кое пленарно съвещание ще се яви министър председателят. " Защото в случай че е доста угрижен за Плана за възобновяване, щеше да е тук ", уточни Иванов.

" Въпрос съвсем нямаше, би трябвало да викнем Бойко Борисов, само че той не е народен представител ", сподели Вежди Рашидов.

ГЕРБ-СДС попитаха служебния вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев дали групата " Лукойл Литаско " е преместила активността си в България. Вицепремиерът отговори утвърдително и съобщи, че предплатено са импортирани 90 милиона налог.

" Литаско реалокира икономическата си активност в България. Вече заплаща и налози. Авансово беше импортиран 90 милиона лв. налог и 30% налог от свръхпечалбите. Очакваме следващата година 600 милиона да бъдат платени в бюджета. Виждате, че цените на горивата вървят надолу. А95, виждате, върви надолу ", разяснява Христо Алексиев.

" Горивата паднаха, само че падна и цената на съветския нефт, отговори му Делян Добрев и съобщи, че ГЕРБ ще продължат със законопроекта си, съгласно който част от тези свръхпечалби би трябвало да се изземват и да се компенсират потребителите.

Станислав Анастасов от Движение за права и свободи попита от кой момент в България се знае за опасността против журналиста Христо Грозев. Служебният вътрешен министър сподели, че отношението на стената е било да провежда и подкрепя защитата на Грозев.

" Не мога да кажа от кой момент сме осведомени. Нашето отношение беше за организирането и подпомагането на защитата на Грозев. За да получим информация от Руската федерация, изпратих писмо предходната година за какво го търсят. Това писмо се движи по изкусен път. Нямаме още отговор ", уточни Иван Демерджиев.

Станислав Анастасов, Движение за права и свободи: Грозев извади информация за действия на съветски сътрудници в България. Започнали ли са следствия за дейности или бездействия на предходното държавно управление?

Иван Демерджиев, длъжностен вътрешен министър: ДАНС е подчинена на премиера. Убеден съм, че ДАНС работи по въпроса.

" Възраждане " сложиха казуса с сигурността на авиацията. Николай Дренчев алармира, че има заплаха да ни лишават лиценза на Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " и администрацията да се поеме от прилежаща страна.

" Нещата не стоят по този начин, че да бъде лишен лиценза на " Гражданска въздухоплавателна администрация ", отговори вицепремиерът Христо Алексиев.

Българска социалистическа партия ще подадат сигнал към българската и европейката прокуратура за раздадени 58 милиона европари за заплати в НКЖИ. Вицепремиерът Христо Алексиев дефинира тези изказвания като конспирация.

" Нямаме съответен отговор от министерството на превоза. Ще подадем сигнал към българската и европейската прокуратура. По времето на Събев като министър сподели, че е известен от шефа на НКЖИ за това, че 58 милиона от европроекти са разпределяне за заплати. Вие сте били ръководещ на комисията. Уведомявали ли сне министъра ", попита Борислав Гуцанов - Българска социалистическа партия.

Христо Алексиев - вицепремиер: Товя, които вършиме е конспирация. Няма погашение не отмерено на средства в НКЖИ.

Демократична България попитаха за какво не са събрани налози от Лукойл за 2022. Служебният вицепремиер отговори с контравъпрос - за какво те не са ги събрали до момента в който са били във властта.

" България получи дерогация за съветския нефт. Къде отиват изгодите, кой печели? Дали изгодата е от българските жители или се оказва, че изгодите не отиват за българските консуматори? Ако не бъдат събрани свръхпечалби и теглим чертата - има дерогация, но изгодите не са при жителите. Продължихте концесията на пристанище Росенец, можеше страната да си върне контрола ", разяснява Мартин Димитров.

Тази дерогация е поискана от последното постоянно държавно управление, от Демократична България беше част, подсети министър Алексиев и на собствен ред попита Атанасов за какво не са събрани налозите за 2022 година

" Никога не съм споделил, че ще събера налог за 2022. Казах, че ще съберем за 2023 ", съобщи Алексиев.

Мартин Димитров: Аз ви питах за концесията на пристанище Росенец и вие не отговорихте. Защото няма какво да кажете.

Георги Самандов от " Български напредък " попита по какъв начин са се отразили на стопанската система вложените 10 милиарда за електрическа сила.

" В момента се прави разбор на разходваните средства. Предлагаме отново да има обезщетения, само че да не е на 100%, а да е 90%. Продължаваме да работим по тези разновидности. Нямаме още единодушие и с работодателите и с браншовите организации ", съобщи вицепремиерът Христо Алексиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР