Блестящата цигуларка Лия Петрова гостува на Софийската филхармония на 21

...
Блестящата цигуларка Лия Петрова гостува на Софийската филхармония на 21
Коментари Харесай

Лия Петрова представя Бетовен под палката на маестро Георги Димитров

Блестящата цигуларка Лия Петрова гостува на Софийската филхармония на 21 януари 2021 година.

Под палката на маестро Георги Димитров тя ще показа Концерт за цигулка от Лудвиг ван Бетовен. Неговата Осма симфония ще звучи във втората част на вечерта.

Бетовен основава Концерта си за цигулка в ре мажор през 1806 година за шефа на Виенския спектакъл Франц Клемент - прочут по това време цигулар и композитор.

Това е единственият концерт за цигулка на немския исполин, достигнал до нас. Специалисти и аудитория го назовават връх в цигулковото творчество на композитора. Днес той е в репертоара на всички огромни международни цигулари.

Във втората част на вечерта ще звучи Осмата симфония на Бетовен. В нея той се обръща към предишното, като преплита типичните черти на класицизма, интерпретирани посредством нови техники. В нея композиторът, като че ли поглеждайки обратно към изминатия път, се смее на илюзиите си. И до през днешния ден тя е измежду най-красивите мостри на класическата музика.

За Лия Петрова

Едва осемгодишна Лия Петрова получава Моцартовия орден и званието “Най-млад актьор на ЮНЕСКО ”. През 2001-ва е призната във Висшето учебно заведение за музика и спектакъл в Рощок при проф. Петру Мунтяну, а от 2010-а учи при Огюстен Дюме в Брюксел. По-късно продължава в музикалната академия „ Ханс Айслер ” в Берлин при Антие Вайтхаас.

Носител е на награди от интернационалните състезания „ Тибор Варга “ (Сион), „ Луис Шпор “ (Ваймар), Германския народен музикален конкурс и други Избрана е за „ Млад музикант на годината 2007 ” на стратегия „ Алегро виваче ” на БНР. През 2016 година печели първа премия на Международния конкурс за цигулари „ Карл Нилсен “ в Одензе, Дания.

Лия е била солист на филхармониите на Брюксел, Люксембург, Осака и Монте Карло, Камерния оркестър на Лозана и Националния оркестър на Монпелие.

Като камерен музикант свири с изявени реализатори като Готие Капюсон, Юджа Уанг, Катя Буниатишвили, Гари Хофман, Джан Ванг, Луи Лорти и други Сред ярките й изяви е присъединяване й в плана „ Марта Аргерич и другари ” в Атина и Франция през 2016, където свири дружно с Марта Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски.

Първият ѝ независим компактдиск за „ Орхид Класик ” с филхармоничния оркестър на Одензе включва концертите за цигулка и оркестър от Карл Нилсен и първия концерт на Сергей Прокофиев.

За Георги Димитров

Георги Димитров е измежду най-уважаваните български диригенти. Ученик на известния цигулков възпитател Розенберг, той приключва Българската държавна консерватория в София със специалности оркестрово диригентство при проф. Влади Симеонов и цигулка – при проф. Михаил Балкански.

Специализира при Евгений Мравински и Арвид Янсонс в Санкт Петербург.

От 1972 година Георги Димитров е диригент на Пловдивската филхармония, а от 1981-ва – основен диригент и шеф на Русенската опера, както и диригент в Софийската опера.

В интервала 1990-1995 година управлява Симфоничния оркестър на Сан Марино. Награден е с най-високото отличие на Републиката – Кавалер на ордена „ Санта Агата “.

От сезон 1995/1996 Георги Димитров е музикален шеф и основен диригент на Пловдивската филхармония. Като началник на Оперно-филхармонично сдружение – Пловдив осъществя голям брой планове, турнета в страната и чужбина на състава, както и присъединяване в откриването на Европейския месец на културата – Пловдив (1999), излъчено непосредствено по Евровизия.

Дирижирал е всички български оркестри и е канен като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и други

Внушителният му репертоар включва симфонични творби, оперни заглавия, кантатно-ораториални произведения. Редовно организира майсторски класове по диригентство и журира в интернационалните състезания за диригенти.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР